MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu zorganizował w Konopnicy kulinarny konkurs. Uczestników oceniali znani kucharze na czele z Karolem Okrasą FOTO

Daniel Sibiak
Daniel Sibiak
Uczniowie Zespołu Szkół nr 1, którzy wzięli udział w konkursie mogli liczyć na porady i wskazówki od kulinarnych mistrzów na czele z Karolem Okrasą
Uczniowie Zespołu Szkół nr 1, którzy wzięli udział w konkursie mogli liczyć na porady i wskazówki od kulinarnych mistrzów na czele z Karolem Okrasą Daniel Sibiak
Znani kucharze na czele z Karolem Okrasą zjechali dzisiaj do Konopnicy, by podzielić się wskazówkami i ocenić dania uczestników konkursu „Wieluńskie Smaki" zorganizowanego przez Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu. Trzecią edycję kulinarnej imprezy zorganizowano w malowniczych okolicznościach nadwarciańskiego krajobrazu na terenie Resortu Zacisze.

Uczniowie ZS nr 1 w Wieluniu gotowali pod okiem Karola Okrasy i innych znanych kucharzy

„Nadwarciański ogień" - pod takim hasłem odbyła się trzecia edycja konkursu „Wieluńskie Smaki", który otworzyła Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. W tym roku zorganizowano ją nad rzeką Wartą, a dokładnie na terenie malowniczo położonego Resortu Zacisze. Wśród gości nie zabrakło jego właścicielek Emilii Olak i Kamili Błach, a także władz powiatu starosty Macieja Brysia i wicestarosty Krzysztofa Dziuby.

Najważniejszymi gośćmi okazali się jednak czołowi kucharze znani z telewizyjnych ekranów na czele z Karolem Okrasą. Najpierw podzielili się z uczestnikami swoją receptą na sukces, którą jest pasja, pracowitość i determinacja, a później zaprosili ich do udziału w części konkursowej. W trakcie wielkiego gotowania, które przypominało zmagania z telewizyjnych programów kulinarnych młodzież mogła liczyć na wskazówki znanych kucharzy. Na koniec ocenili ich dania popisowe z truflami, które przygotowywali z wołowiny, i warzyw.

- Atmosfera była fantastyczna. Gotować pod okiem takich znakomitości i usłyszeć ich rady to wspaniała lekcja i niezapomniana przygoda - mówią uczennice klasy II Laura Gajda i Daria Kasprzak, które przygotowały stek z masłem ziołowym, ziemniakami truflowymi i grillowanymi warzywami.

- Przygotowujemy stek wołowy z antrykotu. Podamy go z ziemniaczkami i sosem czosnkowo- koperkowym. Super, że możemy otrzymać tyle cennych wskazówek kulinarnych od osób, które na co dzień oglądamy w telewizji - dodają Wiktoria Czyż i Nikola Marchewka.

Zanim uczniowie przystąpili do części konkursowej Karol Okrasa powiedział im, że już wszyscy są wygrani.

- Fajnie, że odważyliście się wystartować w dzisiejszym konkursie. Wszyscy jesteście z tego tytułu wygranymi, bo podjęliście rękawicę. Ważne jest to że spróbowaliście. Próbujcie przez całe życie - mówił do uczniów Karol Okrasa.

Słowa uznania za pomysł na tego rodzaju konkurs, w którym uczniowie mogą uczyć się od mistrzów, połączony z promocją ziemi wieluńskiej i jej turystycznych walorów kierowano pod adresem inicjatorki konkursu Magdaleny Kabały.

- Dzięki uprzejmości właścicieli tej pięknej restauracji położonej nad samą rzeką Wartą, mogliśmy zorganizować konkurs na tak wysokim poziomie. Kosztowało nas to dużo pracy, pomysłów, ale było warto. W konkursie udział biorą uczniowie klas pierwszych i drugich. Widać u nich zapał. Chcą się uczyć tego zawodu, co napawa optymizmem. Dzisiaj pokazali i pochwalili się tym, co już potrafią, a ponieważ mogli skorzystać z porad najlepszych kucharzy w Polsce była to dla nich najcudowniejsza lekcja, jaką mogli sobie wymarzyć. I to jest fajne, że doskonalą swoje umiejętności nie tylko na co dzień w szkole, ale także pod okiem mistrzów kuchni polskiej - mówi Magdalena Kabała, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1, inicjatorka konkursu. I wymienia wszystkich członków jury, pod których czujnym okiem gotowała młodzież.

  • Jarosław Walczyk, prezes Fundacji Szefów Kuchni Polskiej

  • Karol Okrasa, kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej

  • Artur Zaskórski, szefem kuchni w restauracji z tradycjami sięgającymi XVIII wieku, szkoleniowiec, który od lat współpracuje z ZS nr 1

  • Marcin Bożek, szef kuchni, pedagog i instruktor nauki w zawodzie kucharz.

  • Tomasz Tracz, szef kuchni restauracji FOLGA w Krakowie. Przez lata pracował w restauracjach w Berlinie, Paryżu, Dubaju.13 lis 2022

  • Sebastian Michałczyk, absolwent ZS nr 1 w Wieluniu, szef kuchni. Gotował na mistrzostwach Europy we Francji i w Polsce

  • Artur Mijakowski

  • Krzysztof Nawrocki, szef kuchni w Restauracji Zacisze w Konopnicy

Oto zwycięzcy konkursu "Wieluńskie Smaki" w kategorii Kucharze.

  • 1.miejsce Wiktoria Czyż, Nikola Marchewka
  • 2.miejsce Zuzanna Kuźbińska, Wojciech Wierszyk,

  • 3.miejsceBłażej Gwóźdź, Agata Olczyk

Cukiernicy

  • 1.miejsce Zuzanna Kamińska, Oliwia Banasiak

  • 2.miejsce Wiktoria Łaczmańska, Nikola Walaszczyk

  • 3.miejsce Franelak Zuzanna, Natalia Gońda

Zobaczcie sami, jaka panowała tu fantastyczna atmosfera i w jak pięknych okolicznościach przyrody młodzież szlifowała swoje kulinarne talenty pod okiem mistrzów.

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1, którzy wzięli udział w konkursie mogli liczyć na porady i wskazówki od kulinarnych mistrzów na czele z Karolem Okrasą

Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu zorganizował w Konopnicy kulina...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto