Uczniowie ZS nr 1 w Wieluniu gotowali pod okiem Karola Okrasy i innych znanych kucharzy
„Nadwarciański ogień" - pod takim hasłem odbyła się trzecia edycja konkursu „Wieluńskie Smaki", który otworzyła Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. W tym roku zorganizowano ją nad rzeką Wartą, a dokładnie na terenie malowniczo położonego Resortu Zacisze. Wśród gości nie zabrakło jego właścicielek Emilii Olak i Kamili Błach, a także władz powiatu starosty Macieja Brysia i wicestarosty Krzysztofa Dziuby.
Najważniejszymi gośćmi okazali się jednak czołowi kucharze znani z telewizyjnych ekranów na czele z Karolem Okrasą. Najpierw podzielili się z uczestnikami swoją receptą na sukces, którą jest pasja, pracowitość i determinacja, a później zaprosili ich do udziału w części konkursowej. W trakcie wielkiego gotowania, które przypominało zmagania z telewizyjnych programów kulinarnych młodzież mogła liczyć na wskazówki znanych kucharzy. Na koniec ocenili ich dania popisowe z truflami, które przygotowywali z wołowiny, i warzyw.
- Atmosfera była fantastyczna. Gotować pod okiem takich znakomitości i usłyszeć ich rady to wspaniała lekcja i niezapomniana przygoda - mówią uczennice klasy II Laura Gajda i Daria Kasprzak, które przygotowały stek z masłem ziołowym, ziemniakami truflowymi i grillowanymi warzywami.
- Przygotowujemy stek wołowy z antrykotu. Podamy go z ziemniaczkami i sosem czosnkowo- koperkowym. Super, że możemy otrzymać tyle cennych wskazówek kulinarnych od osób, które na co dzień oglądamy w telewizji - dodają Wiktoria Czyż i Nikola Marchewka.
Zanim uczniowie przystąpili do części konkursowej Karol Okrasa powiedział im, że już wszyscy są wygrani.
- Fajnie, że odważyliście się wystartować w dzisiejszym konkursie. Wszyscy jesteście z tego tytułu wygranymi, bo podjęliście rękawicę. Ważne jest to że spróbowaliście. Próbujcie przez całe życie - mówił do uczniów Karol Okrasa.
Słowa uznania za pomysł na tego rodzaju konkurs, w którym uczniowie mogą uczyć się od mistrzów, połączony z promocją ziemi wieluńskiej i jej turystycznych walorów kierowano pod adresem inicjatorki konkursu Magdaleny Kabały.
- Dzięki uprzejmości właścicieli tej pięknej restauracji położonej nad samą rzeką Wartą, mogliśmy zorganizować konkurs na tak wysokim poziomie. Kosztowało nas to dużo pracy, pomysłów, ale było warto. W konkursie udział biorą uczniowie klas pierwszych i drugich. Widać u nich zapał. Chcą się uczyć tego zawodu, co napawa optymizmem. Dzisiaj pokazali i pochwalili się tym, co już potrafią, a ponieważ mogli skorzystać z porad najlepszych kucharzy w Polsce była to dla nich najcudowniejsza lekcja, jaką mogli sobie wymarzyć. I to jest fajne, że doskonalą swoje umiejętności nie tylko na co dzień w szkole, ale także pod okiem mistrzów kuchni polskiej - mówi Magdalena Kabała, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1, inicjatorka konkursu. I wymienia wszystkich członków jury, pod których czujnym okiem gotowała młodzież.
Jarosław Walczyk, prezes Fundacji Szefów Kuchni Polskiej
Karol Okrasa, kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej
Artur Zaskórski, szefem kuchni w restauracji z tradycjami sięgającymi XVIII wieku, szkoleniowiec, który od lat współpracuje z ZS nr 1
Marcin Bożek, szef kuchni, pedagog i instruktor nauki w zawodzie kucharz.
Tomasz Tracz, szef kuchni restauracji FOLGA w Krakowie. Przez lata pracował w restauracjach w Berlinie, Paryżu, Dubaju.13 lis 2022
Sebastian Michałczyk, absolwent ZS nr 1 w Wieluniu, szef kuchni. Gotował na mistrzostwach Europy we Francji i w Polsce
Artur Mijakowski
Krzysztof Nawrocki, szef kuchni w Restauracji Zacisze w Konopnicy
Oto zwycięzcy konkursu "Wieluńskie Smaki" w kategorii Kucharze.
- 1.miejsce Wiktoria Czyż, Nikola Marchewka
2.miejsce Zuzanna Kuźbińska, Wojciech Wierszyk,
3.miejsceBłażej Gwóźdź, Agata Olczyk
Cukiernicy
1.miejsce Zuzanna Kamińska, Oliwia Banasiak
2.miejsce Wiktoria Łaczmańska, Nikola Walaszczyk
3.miejsce Franelak Zuzanna, Natalia Gońda
Zobaczcie sami, jaka panowała tu fantastyczna atmosfera i w jak pięknych okolicznościach przyrody młodzież szlifowała swoje kulinarne talenty pod okiem mistrzów.
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?