11 września wieluński "gastronomik" wznowił działalność po wakacyjnej przerwie. To popularna wśród mieszkańców stołówka, która serwuje potrawy przyrządzane przez uczniów Zespołu Szkół nr 1 pod czujnym okiem nauczycieli. Oprócz codziennych obiadów lokal przy ul. Wojska Polskiego 17 serwuje m.in. wyroby cukiernicze. Menu na cały tydzień można sprawdzić na stronie warsztatyblog.blogspot.com.
- Wszystko zawsze mamy świeże, a ceny bardzo przystępne. Oprócz codziennych obiadków przygotowujemy też zakąski na wynos, kolejki ustawiają się po nasz pasztet z kapitalną recepturą, która nigdy nie zawodzi. Z kolei nasze wyroby cukiernicze można odnaleźć w sklepach w Wieluniu - mówi Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych ZS nr 1.
Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu na poziomie szkoły branżowej I stopnia kształci młodzież w zawodach kucharz i cukiernik, natomiast w technikum funkcjonuje profil technologia żywności. W przypadku Wojtka Wierszaka nauka w szkole gastronomicznej jest kontynuacją tradycji rodzinnych.
- Od dziecka zawsze mnie interesowało gotowanie, moja mama też chodziła do szkoły gastronomicznej. Zdobyte podczas zajęć umiejętności wykorzystuję w domu, gdzie gotuję też z babcią i dziadkiem, jednak staram się inaczej komponować potrawy, żeby nie wyglądały identycznie jak w szkole – mówi Wojtek Wierszak.
Stołówka ZS nr 1 jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 15:0. Oferuje, codziennie różne, całe zestawy obiadowe (zupa, II danie, dodatki, kompot), zestawy dietetyczne (lekkostrawne), zestawy wegetariańskie (laktoowowegetariańskie) oraz pojedyncze potrawy (zupy, dania główne, dodatki, napoje i desery) w wolnej sprzedaży, równeiż na wynos. Wszystkie potrawy przygotowywane są w tym samym dniu z surowców naturalnych, „gastronomik” nie korzysta z półproduktów i gotowych wyrobów przetworzonych przemysłowo.
Budynek warsztatów gastronomicznych jest u progu wielkiej modernizacji dotowanej z ogólnopolskiego programu Ministerstwa Edukacji i Nauki. W efekcie inwestycji przy ul. Wojska Polskiego powstanie jedyne w Polsce Branżowe Centrum Umiejętności w zawodzie cukiernik. Na jego utworzenie i funkcjonowanie Powiat Wieluński otrzymał zawrotną dotację w kwocie ponad 11 mln zł. Do przygotowania skutecznego wniosku o dotację pozyskano partnerów społecznych i branżowych.
- Nie tylko my będziemy korzystali z nowoczesnej bazy, ale też studenci, nauczyciele uczący zawodów gastronomicznych z regionu i innych obszarów Polski, również przedsiębiorcy, bo szkolenia na pewno będziemy prowadzić we współpracy z nimi i najlepszymi cukiernikami w Polsce, którzy już zresztą u nas się pojawiają – kreśli plany Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.
Szkoła zapewnia uczniom kontakt z mistrzami kulinarnego fachu, m.in. z Karolem Okrasą, który przewodniczył jury szkolnych konkursów kulinarnych „Wieluńskie smaki”. Młodzież z Wielunia osiąga sukcesy na ogólnopolskich konkursach gastronomicznych.
- Współpracujemy z instytucjami i firmami z całej Polski, mamy certyfikowane kursy - barmański, kelnerski pierwszego i drugiego stopnia. Czasami organizujemy przyjęcia okolicznościowe lub bankiety – to coś dodatkowego, poza programem nauczania, potwierdzane naszym wewnętrznym certyfikatem i później też mile widziane przez pracodawców – dodaje Przemysław Banaś.
Warsztaty Gastronomiczne Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu
ul. Wojska Polskiego 17
tel.: 43 843 36 51
e-mail: [email protected]
Stołówka czynna w dniach nauki szkolnej:
pon - wt: 12:00 - 15:00
śr: 12:00 - 14:30
czw - pt: 12:00 - 15:00
W ofercie także dania na wynos.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?