Wieluński gastronomik. Tu zjesz smacznie i niedrogo potrawy przyrządzane przez uczniów ZS nr 1. Warsztaty czeka wielka modernizacja FOTO

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Różnorodne menu, przystępne ceny, wszystkie potrawy przygotowywane w tym samym dniu z surowców naturalnych. Tak działa stołówka, w której gotują uczniowie kierunków gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu. Popularny "gastronomik" jest u progu wielkiej modernizacji, dotowanej kwotą ponad 11 mln zł z ministerialnego programu

11 września wieluński "gastronomik" wznowił działalność po wakacyjnej przerwie. To popularna wśród mieszkańców stołówka, która serwuje potrawy przyrządzane przez uczniów Zespołu Szkół nr 1 pod czujnym okiem nauczycieli. Oprócz codziennych obiadów lokal przy ul. Wojska Polskiego 17 serwuje m.in. wyroby cukiernicze. Menu na cały tydzień można sprawdzić na stronie warsztatyblog.blogspot.com.

- Wszystko zawsze mamy świeże, a ceny bardzo przystępne. Oprócz codziennych obiadków przygotowujemy też zakąski na wynos, kolejki ustawiają się po nasz pasztet z kapitalną recepturą, która nigdy nie zawodzi. Z kolei nasze wyroby cukiernicze można odnaleźć w sklepach w Wieluniu - mówi Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych ZS nr 1.

Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu na poziomie szkoły branżowej I stopnia kształci młodzież w zawodach kucharz i cukiernik, natomiast w technikum funkcjonuje profil technologia żywności. W przypadku Wojtka Wierszaka nauka w szkole gastronomicznej jest kontynuacją tradycji rodzinnych.

- Od dziecka zawsze mnie interesowało gotowanie, moja mama też chodziła do szkoły gastronomicznej. Zdobyte podczas zajęć umiejętności wykorzystuję w domu, gdzie gotuję też z babcią i dziadkiem, jednak staram się inaczej komponować potrawy, żeby nie wyglądały identycznie jak w szkole – mówi Wojtek Wierszak.

Stołówka ZS nr 1 jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 15:0. Oferuje, codziennie różne, całe zestawy obiadowe (zupa, II danie, dodatki, kompot), zestawy dietetyczne (lekkostrawne), zestawy wegetariańskie (laktoowowegetariańskie) oraz pojedyncze potrawy (zupy, dania główne, dodatki, napoje i desery) w wolnej sprzedaży, równeiż na wynos. Wszystkie potrawy przygotowywane są w tym samym dniu z surowców naturalnych, „gastronomik” nie korzysta z półproduktów i gotowych wyrobów przetworzonych przemysłowo.

Budynek warsztatów gastronomicznych jest u progu wielkiej modernizacji dotowanej z ogólnopolskiego programu Ministerstwa Edukacji i Nauki. W efekcie inwestycji przy ul. Wojska Polskiego powstanie jedyne w Polsce Branżowe Centrum Umiejętności w zawodzie cukiernik. Na jego utworzenie i funkcjonowanie Powiat Wieluński otrzymał zawrotną dotację w kwocie ponad 11 mln zł. Do przygotowania skutecznego wniosku o dotację pozyskano partnerów społecznych i branżowych.

- Nie tylko my będziemy korzystali z nowoczesnej bazy, ale też studenci, nauczyciele uczący zawodów gastronomicznych z regionu i innych obszarów Polski, również przedsiębiorcy, bo szkolenia na pewno będziemy prowadzić we współpracy z nimi i najlepszymi cukiernikami w Polsce, którzy już zresztą u nas się pojawiają – kreśli plany Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektor Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.

Szkoła zapewnia uczniom kontakt z mistrzami kulinarnego fachu, m.in. z Karolem Okrasą, który przewodniczył jury szkolnych konkursów kulinarnych „Wieluńskie smaki”. Młodzież z Wielunia osiąga sukcesy na ogólnopolskich konkursach gastronomicznych.

- Współpracujemy z instytucjami i firmami z całej Polski, mamy certyfikowane kursy - barmański, kelnerski pierwszego i drugiego stopnia. Czasami organizujemy przyjęcia okolicznościowe lub bankiety – to coś dodatkowego, poza programem nauczania, potwierdzane naszym wewnętrznym certyfikatem i później też mile widziane przez pracodawców – dodaje Przemysław Banaś.

Warsztaty Gastronomiczne Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu

ul. Wojska Polskiego 17
tel.: 43 843 36 51
e-mail: [email protected]

Stołówka czynna w dniach nauki szkolnej:
pon - wt: 12:00 - 15:00
śr: 12:00 - 14:30
 czw - pt: 12:00 - 15:00

W ofercie także dania na wynos.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie