Kampania rozpoczęła się Festiwalem Nauki pod hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”. Motywem przewodnim imprezy były warzywa. Każda klasa wylosowała jedno warzywo i przygotowała z nim związany krótki program artystyczny, przebranie uczniów oraz potrawy. Oprócz tego każda klasa nakręciła film promujący hasła kampanii. Rodzice szczególnie zaangażowali się w efektowne dekorowanie stołów i przyrządzanie smacznych i ładnie podanych dań z wyeksponowaniem wylosowanego warzywa. Całość miała charakter konkursu, którego zasady opracowała klasa II c i zajęła się jego organizacją. Ocenie podlegały: występy klasy, stroje, aerobik, filmy i dekoracja stołu. Po części konkursowej uczniowie degustowali potrawy i wspólnie bawili się podczas dyskoteki. Nauczyciele, rodzice i uczniowie do późnych godzin biesiadowali razem przy zdrowym jedzeniu.
Kolejnym elementem kampanii było przeprowadzenie gry miejskiej „Żyj zdrowo”, podczas której uczniowie gimnazjum wybrali się m. in. do SANEPID-u i siłowni „Kuźnia sylwetki”. W czasie trwania projektu klasa IIc wzięła udział w wycieczce „Powrót do natury” do zakładu „Witamina” oraz gospodarstwa ekoturystycznego. Celem wyjazdu było zapoznanie się uczniów z produkcją ekologicznej żywności (soki, sery, chleb, kozie mleko), jej wartościami odżywczymi oraz zasadami, które trzeba przestrzegać by produkt można było uznać za ekologiczny.
Zadaniem, w które uczniowie klasy IIc zaangażowali się szczególnie, były odwiedziny w Przedszkolu nr 3 w Wieluniu z programem artystycznym „Kochamy witaminki”. Gimnazjaliści zaśpiewali piosenki z własnym tekstem, recytowali wiersze, odgrywali scenki, do których zapraszali przedszkolaków. Przygotowali też dla nich kolorowanki i quizy.
Bardzo ważnym elementem projektu były warsztaty dla rodziców i nauczycieli „Jestem świadomym konsumentem”, poświęcone niemarnowaniu żywności i świadomym zakupom. Uczniowie kl. IIc przedstawili wyniki tygodniowej obserwacji gospodarstw domowych pod kątem ilości i przyczyn wyrzucania produktów spożywczych. Zapoznali wypracowanymi przez siebie zasadami świadomych zakupów dotyczących ilości i jakości nabywanych produktów. W tym celu zwrócili uwagę gościom na: reklamę i jej rolę oraz konieczność czytania etykiet, a także prawidłową interpretację zwrotów „spożyć przed…”, „termin przydatności do spożycia…” itd. Na koniec pouczyli, jak przechowywać zakupione towary.
Przez cały czas trwała akcja informacyjna, którą były objęte wszystkie podmioty projektu. Uczniowie kl. II c oprócz już wcześniej wymienionych czynności, przygotowali ulotki propagujące zdrowy styl życia, przeprowadzili akcję plakatową „Zdrowo i smacznie”, zebrali przepisy na zdrowe potrawy, stworzyli swoją książkę kucharską.
Projekt koordynowały i nadzorowały: Barbara Kozik i Katarzyna Jacaszek.
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?