Skrótem
Sałatki i surówki do obiadu
Warto codziennie zjeść solidną porcję warzyw, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu zadbamy o nasze zdrowie i sylwetkę.
Przygotowaliśmy dla ciebie listę przepisów na pyszne i zdrowe surówki pełne warzyw. Możesz podać je do obiadu lub zjeść jako lekką przekąskę.
Najlepsze surówki do obiadu:
Właściwości odżywcze młodej kapusty
Młoda kapusta to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywo to dostarcza nam sporo błonnika, potrzebnego dla prawidłowego działania układu pokarmowego oraz cenne witaminy i składniki mineralne m.in.:
- witaminy C, E, A, K,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- fosfor,
- kwas foliowy,
- potas.
Mamy dla ciebie przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem. To tradycyjny dodatek do obiadu, który można bardzo prosto i szybko przygotować. Najdłużej zajmuje siekanie młodej kapusty. Później wystarczy ją poddusić i dodać zasmażkę i podsmażony boczek z cebulką. Proponujemy całość doprawić jedynie koperkiem, solą i pieprzem.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować młodą kapustę zasmażaną z boczkiem:
Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem
(porcja dla 6 osób, czas przygotowania: ok. 40 minut)

Składniki:
- 2 małe główki młodej kapusty lub 1 średnia,
- 200 g boczku surowego,
- 1 cebula,
- pęczek koperku,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- ok. 1 szklanka wody, zależy od kapusty.
Jak zrobić kapustę zasmażaną z boczkiem?
- Młodą kapustę umyj i posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Cebulę i koperek posiekaj.
- Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą ( około 1 szklanka) i przykryj. Ustaw mały ogień.
- Na patelni podsmaż boczek i cebulę.
- Kapustę mieszaj, sprawdzając czy na dnie jest woda, jeśli nie to dolej odrobinę wody, by kapusta się nie przypaliła.
- Gdy kapusta będzie już miękka dodaj do niej podsmażony boczek z cebulą i wymieszaj.
- Na patelni podgrzej olej i dodaj mąkę, podsmaż aż się lekko zarumieni. Taką zasmażkę przełóż do kapusty i wymieszaj. Pogotuj jeszcze ok. 5 minut.
- Na koniec wsyp koperek i dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Kapusta zasmażana gotowa. Smacznego!