Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym
Składniki na kotleciki:
- 1/2 kg surowej białej kiełbasy
- 1 jajko surowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- majeranek ok. łyżeczki
- mąka pszenna
Składniki na sos:
- 200 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia
Kiełbasę wyciskamy z osłonki do głębokiej miseczki. Dodajemy jajko, paprykę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Całość dobrze mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące pszennej i pieczemy na patelni. W rondelku rozpuszczamy masło do sosu chrzanowego. Następnie zasypujemy je mąką pszenną i mieszamy. Całość zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy, po czym dodajemy chrzan. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?