Kudłacze- przepis na pyszną kostkę kokosową. Zobacz, jak łatwo powrócić do smaków dzieciństwa

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem. Kudłacze, zwane także kokosankami, kostką kokosową czy lamingtonami, smakują po prostu genialnie, a przygotowuje się je banalnie prosto.

Kudłacze- przepis na pyszne kokosowe ciastka

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
50 g masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:
3/4 szklanki mleka
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
Ponadto:
200 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i miód. Powoli ucierając wlewać mleko i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do brytfanny. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kostkę.

Mleko, masło, cukier puder i kakao zagotowujemy, a następnie studzimy. Kawałki ciasta zanurzamy w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie