Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2023. Przepis na pyszną domową pizzę

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Już w najbliższy czwartek, 9 lutego, będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Któż z nas nie lubi tego smaku dobrze wypieczonego ciasta, ciągnącego się sera i pysznych dodatków. Nie przepłacaj w pizzeriach i wypróbuj przepis na pyszną domową pizzę taką jak w wyszukanych lokalach.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2023

Świętując Międzynarodowy Dzień Pizzy większość z nas decyduje się na odwiedzenie sprawdzonej pizzerii czy też zamówienie pizzy na dowóz. Takie rozwiązanie faktycznie nie tylko jest znacznie szybsze i łatwiejsze, lecz także dostarcza zupełnie innych doznań smakowych. Trudno bowiem uzyskać oczekiwany efekt bez dostępu do specjalnego pieca czy odpowiedniego kamienia do pizzy. Nie oznacza to jednak, że domowa pizza nie może być znakomita. Co więcej, przyrządzając danie samemu, możesz skomponować je z dowolnych, ulubionych składników, a jej koszt będzie o wiele niższy niż smakołyku z pizzerii.

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2023. Przepis na pyszną domową pizzę

Domowa pizza. Sprawdzony przepis na pyszne ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • odrobina soli

Do miski średniej wielkości wsypujemy szklankę mąki, wlewamy połowę szklanki mleka, dorzucamy pokruszone drożdże i dwie łyżeczki cukru. Całość mieszamy łyżką do połączenia się składników i odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki, wykładamy zaczyn, dodajemy resztę mleka, olej i odrobinę soli. Całość wyrabiamy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół- wyjdą nam wówczas dwie średniej wielkości puszyste pizze. Jeśli wolicie cienki spód, polecamy podzielić ciasto na trzy części. Każdą z części równomiernie rozprowadzamy na blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, następnie dajemy starty ser i ulubione dodatki. Choć często pizza wypełniona po brzegi dodatkami wydaje się być kusząca, warto jednak z nimi nie przesadzać i dać ciastu ładnie wyrosnąć, a składnikom uzyskać pożądany efekt, a nie zwyczajny przepych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

12 kwietnia - Dzień Czekolady

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto