MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Delikatne rogaliki orzechowe. Minimum pracy, a efekt zachwyca. Przepis na ciasteczka, które pokochasz od pierwszego gryza. Zobacz wideo

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Rogaliki orzechowe to ciasteczka, które są tak pyszne i delikatne, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest banalnie proste – nie musisz wałkować ciasta czy wycinać kształtów. To idealny deser do kawy czy herbaty. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na rewelacyjne ciasteczka z orzechami włoskimi.

W skrócie:

Domowe ciasteczka
Pyszne, delikatne rogaliki orzechowe. Takie ciasteczka z pewnością będą hitem w twoim domu. Polecam prosty przepis. Katarzyna Puczyńska

Szybkie ciasteczka z orzechami

Mam dla ciebie przepis na pyszne ciasteczka rogaliki orzechowe. Są one delikatne, idealnie kruche i cudownie pachną wanilią, cynamonem i orzechami. Bardzo lubię takie wypieki, a po ten przepis sięgam zawsze, gdy mam ochotę na niezawodny deser do kawy. Rogaliki formuje się ręcznie, bez konieczności wyciągania stolnicy, wałkowania czy używania specjalnych foremek. Warto zrobić od razu podwójną porcję i część schować do szczelnego pudełka. To także dobry pomysł na słodki prezent dla naszych bliskich.

Przepis na orzechowe rogaliki

czas przygotowania: 20 minut + schłodzenie i pieczenie ciastek
porcja na: ok. 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić szybkie ciasteczka orzechowe? Przepis krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
  2. Miękkie masło zacznij ucierać mikserem.
  3. Nie przerywając ucierania, dodaj żółtka, suche składniki, cynamon, wanilię i szczyptę soli.
  4. Wsypuj porcjami orzechy i miksuj. Ciasto będzie dość gęste.
  5. Schowaj ciasto do lodówki na minimum godzinę.
  6. Z ciasta odrywaj małe porcje, uformuj z nich wałeczki, a następnie zwiń na kształt rogalika.
  7. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez ok. 12 minut.
  9. Jeszcze gorące ciasteczka posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatne rogaliki orzechowe. Minimum pracy, a efekt zachwyca. Przepis na ciasteczka, które pokochasz od pierwszego gryza. Zobacz wideo - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto