- W polskiej tradycji baranek wielkanocny pojawił się w XVII w.,nazywany był Agnuskiem ,symbolizował mękę i śmierć Zmartwychwstałego Chrystusa. Dawniej figurki baranków wykonywano z produktów spożywczych jak i trwałych.Na wsiach, powszechne były baranki z masła, sera wędzonego ,formowane ręcznie lub wyrabiane w drewnianych formach. Baranki z ciasta wypiekano w żeliwnych blachach.Do dekoracji wyrobów używano lukru, owoców jałowca,borówki brusznicy oraz jagód smażonych w cukrze .Obecnie na naszych stołach częściej goszczą gotowe baranki z czekolady czy marcepanu, rzadziej te zrobione własnoręcznie według przepisów i technik naszych babć.Panie z KGW w Rudzie i czytelnicy biblioteki, uczestnicząc w wielkanocnych warsztatach, odświeżyli tradycję rzeźbienia baranków z masła, zachęcając tym samym do kultywowania tego zwyczaju w naszych domach .Lepienie maślanych baranków, to wspaniały sposób na spędzenie przedświątecznego czasu z naszymi bliskimi - nie ma wątpliwości Justyna Błaszczak z filii MIGBP w Rudzie.
Czytaj także w piątkowym wydaniu Dziennika Łódzkiego.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?