Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W ZS nr 1 odbył się wojewódzki etap Turnieju „Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik"[Zdjęcia]

Redakcja
W Zespole Szkół Nr 1 odbył się etap wojewódzki XXII Turnieju "Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik" organizowany od lat przez Zespół Szkół Zawodowych nr 5 oraz Dolnośląską Izbę Rzemieślniczą we Wrocławiu.

- Do etapu wojewódzkiego z naszej szkoły przystąpiło 5 uczniów z klasy III Cukiernik. Turniej na etapie wojewódzkim obejmował część pisemną (test 30 pytań) oraz część praktyczną, z którą cukiernicy zmagali w Warsztatach Gastronomicznych. Maksymalna liczba punktów jaką uczniowie mogli zdobyć za część pisemną to 30 pkt., natomiast za część praktyczną 70 pkt. (łącznie 100 pkt.) - wylicza Anna Lach, nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu.

Temat przewodni pracy turniejowej w części praktycznej, narzucony w tym roku szkolnym przez Komitet Główny Turnieju we Wrocławiu to "W krainie dobranocek". Uczniowie mieli za zadanie złożyć i udekorować tort, ciasteczka bankietowe (2 rodzaje w dwóch różnych smakach), 2 figurki z masy cukrowej lub marcepanowej oraz napis w czekoladzie.

- Uczniowie wykonali torty w następujących smakach: makowy z kremem nugatowym w połączeniu z orzechami laskowymi i włoskimi, piernikowy z nadzieniem śliwkowym i chrupką (z orzechów arachidowych, suszoną śliwką, żurawiną, miodem malinowym i czekoladą deserową) z kremem czekoladowym z nutką chilii, na bazie biszkoptu malinowego z nadzieniem malinowym i musem malinowo - poziomkowym w połączeniu z owocami jagodowymi, szpinakowy z kremem o smaku wanilii i adwokatu oraz czekoladowy w połączeniu z frużeliną wiśniową, wiśniami w likierze i kremem o smaku irish - whiskey.

- Ciasteczka bankietowe wykonane przez naszych cukierników zachwycały smakami m.in.: sernikowo – jagodowo – porzeczkowym z musem na bazie białej czekolady z adwokatem, blat na zimno wykonany z orzechów nerkowca, suszonej żurawiny, suszonego jabłka, miodu malinowego i czekolady deserowej z musem żurawinowo- jabłkowym , blat bakaliowy o smakiem czerwonej pomarańczy i kiwi, blat piernikowy z musem chałwowym, blat na bazie suszonej żurawiny z owocem granatu, musli, czekolady białej oraz świeżego banana
z musem bananowym - dodaje Anna Lach.

Komisja w składzie:przewodniczący: Dyrektor Delegatury Sieradz - Kuratorium Oświaty w Łodzi -Małgorzata - Świątek - Słonina, z-ca przewodniczącego: Dyrektor Zespołu szkół Nr 1 - Elżbieta Urbańska-Golec, członek komisji : Kierownik Szkolenia Praktycznego - Danuta Mielczarek, przedstawiciel Zakładu Cukierniczego CMG w Wieluniu - Kinga Sawicka, nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu - Agata Stefaniak, organizator etapu i opiekun uczniów - nauczyciel ZS nr 1 w Wieluniu - Anna Lach przyznała następujące miejsca:

I miejsce - Michał Szwarczewski
II miejsce - Kamila Glądała
III miejsce - Sandra Markiewicz
IV miejsce - Monika Krężel
V miejsce - Artur Janus

- Czterech uczniów zdobyło powyżej 90 % punktów z ogólnej kwalifikacji za część pisemną
i praktyczną. Do eliminacji ogólnopolskich mogą zakwalifikować się uczniowie, którzy otrzymali powyżej 80 % punktów.Czekamy na decyzję Komitetu Głównego Turnieju o ilości zakwalifikowanych uczniów na etap ogólnopolski we Wrocławiu - mówi Anna Lach.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto