W Wieluniu powstało miejsce, które umożliwia dyskretne dzielenie się jedzeniem z osobami potrzebującymi. Jest to tzw. lodówka społeczna, ustawiona obok siedziby Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej przy ul. Okólnej 7. Można w niej zostawiać produkty lub całe gotowe posiłki. O wdrożenie rozwiązania, które ma zapobiegać marnowaniu żywności, zabiegała społeczność I Liceum Ogólnokształcącego im. T. Kościuszki. Władze miasta podjęły temat, a swój udział w przedsięwzięciu miała również wieluńska firma Gala Group.
- Mamy nadzieję, że inicjatywa się przyjmie, tak jak w innych miastach – mówi Aleksandra Czyż-Kędzierska, nauczycielka I LO, koordynatorka szkolnego wolontariatu. - Polska zajmuje niechlubne piąte miejsce w Europie w marnowaniu żywności. Róbmy, co w naszej mocy, aby ten trend zacząć zmieniać w naszych lokalnych społecznościach, również poprzez edukację, żeby kupować mniej, a jeżeli coś zostaje, to się dzielimy, zamiast wyrzucać.
Z jadłodzielni przy ul. Okólnej może skorzystać bezpłatnie każdy, kto tego potrzebuje, jest dostępna całą dobę siedem dni w tygodniu. Zanim jednak zdecydujemy się podzielić jedzeniem, należy zapoznać się z regulaminem. Pamiętajmy przede wszystkim, aby wkładać świeże produkty z aktualną datą ważności, a jeśli chcemy podzielić się przyrządzanym przez nas daniem, naklejmy informację o składzie i dacie przygotowania.
Na dobry początek w lodówce umieszczono m.in. produkty producentów z ziemi wieluńskiej. Jadłodzielnia znajduje się pod bezpośrednim nadzorem pracowników MGOPS, ale będą też tutaj zaglądać wolontariusze I LO.
Regulamin użytkowania lodówki społecznej w Wieluniu
Co można włożyć?
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść
- Żywność świeżą, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu
- Produkty suche, tj. kasza, ryż, makaron, mąka, cukier, ciastka etc., w nieuszkodzonych opakowaniach
- Ser, jogurty, twarogi, w oryginalnie zamkniętych opakowaniach
- Konserwy w oryginalnie zamkniętych opakowaniach
- Pieczywo i inne wyroby piekarnicze zapakowane
- Warzywa i owoce
- Wyroby własne szczelnie zapakowane, z opisem i datą przygotowania np. zupa, ciasto
Czego nie można włożyć?
- Produkty przeterminowane lub wykazujące oznaki popsucia: mające nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka
- Produkty już napoczęte
- Produkty, które przekroczyły termin przydatności do spożycia tj. „należy spożyć do”
- Surowe jaja oraz produkty na ich bazie np. ciasto z kremem, śmietaną
- Surowe mięsa oraz produkty z niego przyrządzone
- Produkty wymagające głębokiego schłodzenia i mrożonki
- Produkty wymagające warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min.
- Produkty, które miały kontakt z odpadami spożywczymi lub które znajdowały się w kontenerach na odpady
- Alkohol i środki odurzające
Jak korzystać z jadłodzielni
- Z lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje, oczywiście nieodpłatnie
- Bierzesz jedzenie na swoją odpowiedzialność
- Nie bierz wszystkiego – podziel się z innymi
- Wkładaj tylko świeże produkty z aktualną datą ważności
- Daj znać jeśli w przygotowanym przez Ciebie produkcie występują alergeny
- Produkty płynne i o charakterystycznym zapachu pakuj w szczelne opakowania
- Jeśli przyrządzasz danie sam, naklej informację o składzie i dacie przygotowania
- Nie niszcz lodówki!
Domowe keto batony bez cukru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?