Co zrobić z nadmiarem jedzenia przygotowanego na święta? W Wieluniu można oddać potrzebującym za pośrednictwem lodówki społecznej, ulokowanej przy ul. Okólnej 7, obok siedziby Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej. Jadłodzielnia jest dostępna dla wszystkich chętnych przez cały tydzień 24 godziny na dobę. Można w niej zostawiać pojedyncze produkty lub całe gotowe posiłki.
- W okresie świątecznym często zostaje nam jedzenie, a dzięki lodówce społecznej możemy się nim podzielić z kimś, kto tego potrzebuje. Ważne, żeby było ono takie, jakiego sami nie zawahalibyśmy się podać naszym gościom – mówi Agnieszka Jurczyk z MGOPS w Wieluniu.
Działająca od kwietnia br. pierwsza w mieście lodówka społeczna to efekt zabiegów społeczności I Liceum Ogólnokształcącego im. T. Kościuszki. Wolontariusze I LO dbają porządek w jadłodzielni, regularnie dostarczają też do niej pieczywo przekazywane przez lokalne piekarnie.
- Polska zajmuje niechlubne piąte miejsce w Europie w marnowaniu żywności. Róbmy, co w naszej mocy, aby ten trend zacząć zmieniać w naszych lokalnych społecznościach, również poprzez edukację, żeby kupować mniej, a jeżeli coś zostaje, to się dzielimy, zamiast wyrzucać – mówiła Aleksandra Czyż-Kędzierska, nauczycielka I LO, podczas oficjalnego otwarcia jadłodzielni.
Przy korzystaniu z jadłodzielni należy pamiętać o kilka ważnych zasadach. Pamiętajmy przede wszystkim, aby zostawiać produkty z aktualną datą ważności, a jeśli chcemy podzielić się przyrządzonym przez nas daniem, naklejmy informację o składzie i dacie przygotowania.
Jak korzystać z jadłodzielni
- Z lodówki może nieodpłatnie korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
- Bierzesz jedzenie na swoją odpowiedzialność.
- Nie bierz wszystkiego – podziel się z innymi.
- Wkładaj tylko świeże produkty z aktualną datą ważności.
- Daj znać jeśli w przygotowanym przez Ciebie produkcie występują alergeny.
- Produkty płynne i o charakterystycznym zapachu pakuj w szczelne opakowania.
- Jeśli przyrządzasz danie sam, naklej informację o składzie i dacie przygotowania.
- Nie niszcz lodówki!
Co można włożyć do lodówki społecznej?
- produkty, które sam mógłbyś zjeść,
- żywność świeżą, która nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
- produkty suche, tj. kasza, ryż, makaron, mąka, cukier, ciastka etc., w nieuszkodzonych opakowaniach,
- ser, jogurty, twarogi, w oryginalnie zamkniętych opakowaniach,
- konserwy w oryginalnie zamkniętych opakowaniach,
- pieczywo i inne wyroby piekarnicze zapakowane,
- warzywa i owoce,
- wyroby własne szczelnie zapakowane, z opisem i datą przygotowania np. zupa, ciasto.
Czego nie wkładać?
- produkty przeterminowane lub wykazujące oznaki popsucia: mające nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
- produkty już napoczęte,
- produkty, które przekroczyły termin przydatności do spożycia tj. „należy spożyć do”,
- surowe jaja oraz produkty na ich bazie np. ciasto z kremem, śmietaną,
- surowe mięsa oraz produkty z niego przyrządzone,
- produkty wymagające głębokiego schłodzenia i mrożonki,
- produkty wymagające warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min.,
- produkty, które miały kontakt z odpadami spożywczymi lub które znajdowały się w kontenerach na odpady,
- alkohol i środki odurzające.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?