MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Podpatrzyłam ten sposób na zapiekankę w amerykańskim filmie. Uwaga, uzależnia! Będziesz ją jeść przez cały dzień

Redakcja
Nietypowy sposób przygotowania sprawia, że zapiekanka smkuje wyśmienicie
Nietypowy sposób przygotowania sprawia, że zapiekanka smkuje wyśmienicie Getty images/zdjęcia ilustracyjne
Podstawą tej amerykańskiej zapiekanki nie jest makaron czy ziemniaki, ale chleb. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, wkłada na noc do lodówki i piecze z samego rana. To doskonały pomysł na późne weekendowe śniadanie, ale zapiekanka jest tak pyszna, że można ją jeść przez cały dzień.

W skrócie

Strata to zapiekanka, którą możesz jeść przez cały dzień

Strata, to podobnie jak casserole, rodzaj amerykańskiej zapiekanki. W odróżnieniu od casserole, której podstawą najczęściej jest makaron, bazą dla straty jest chleb lub inne pieczywo, ser oraz sos jajeczny. Reszta dodatków, takich jak warzywa czy mięso, zależy od upodobań całej rodziny. To potrawa, którą jada się na późne śniadanie, brunch, ewentualnie lunch, zazwyczaj w weekendy lub święta. W tym celu stratę przygotowuje się dzień wcześniej. Kromki chleba oraz inne dodatki układa się w naczyniu do zapiekania, zalewa sosem jajecznym i wkłada na noc do lodówki. Rano wyjmuje się potrawę i piecze. Cała rodzina siada do pysznego, ciepłego śniadania.

Zwyczaj ten możemy obserwować np. w filmie „Rodzinny dom wariatów” z Sarah Jessicą Parker, Diane Keaton i Rachel McAdams. To właśnie ten film zainspirował mnie kiedyś do wypróbowania straty, więc mogę potwierdzić, że trik z trzymaniem jej w lodówce przez całą noc i porannym pieczeniem, jest genialny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść zapiekankę przez cały dzień.

Strata – amerykańska zapiekanka na lunch

Czas przygotowania: 20 minut + noc w lodówce + 20 minut zapiekania
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • bagietka lub bułka wrocławska,
  • 8 jajek,
  • 250 ml mleka,
  • pół kubka śmietanki 30% lub wody,
  • żółty ser (cheddar, gouda),
  • ulubiona szynka,
  • papryka konserwowa lub grillowana,
  • szczypiorek,
  • pietruszka,
  • suszona papryka,
  • tymianek,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować zapiekankę z chleba?

  1. Najpierw wysmarowałam masłem żaroodporne naczynie.
  2. Bagietkę pokroiłam na kromki i ułożyłam dość gęsto w naczyniu (można też porwać ją na kawałki).
  3. Pokroiłam szynkę i paprykę na drobne kawałki i wsypałam do naczynia. Dodatki powinny znaleźć się nie tylko na bagietce, ale także pomiędzy kromkami.
  4. Przygotowałam sos jajeczny: jajka rozmieszałam ze śmietanką i częścią startego sera, doprawiłam do smaku czerwoną papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Posypałam posiekaną pietruszką i szczypiorkiem.
  5. Polałam stratę sosem i włożyłam do lodówki na całą noc.
  6. Rano piekłam stratę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie grubo posypałam startym serem i piekłam jeszcze 5 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Podpatrzyłam ten sposób na zapiekankę w amerykańskim filmie. Uwaga, uzależnia! Będziesz ją jeść przez cały dzień - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto