Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Paszteciki, pasztet, pierogi pieczone i gotowane. Najlepsze przepisy nie tylko od święta

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Pasztet w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny
Pasztet w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny JBB
Szukasz przepisów na dania, które zachwycą twoich najbliższych? Chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalnymi potrawami? A może po prostu szukasz kulinarnych inspiracji? Koniecznie wypróbuj te przepisy.

Paszteciki z pieczonym pasztetem

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
200 g masła, pokrojonego na kawałki
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 żółtka
łyżeczka soli
Farsz:
150 g pasztetowej firmowej (np. od JBB)
torebka ugotowanej kaszy gryczanej
świeżo mielony pieprz
łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
mak do posypania pasztecików
Sposób przygotowania:
Do ugotowanej kaszy dodaj pasztetową, dopraw pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3 części. Jedną część rozwałkuj na kształt prostokąta o wielkości ok. 20x30 cm i grubości 4 mm. Na środku ciasta ułóż 1/3 farszu, następnie zlep brzegi tak, aby powstał rulon. Wszystkie czynności powtórz także w przypadku pozostałych 2 części. Gotowe rulony ułóż z powrotem na oprószonym blacie i przykryj ściereczką na ok. 15 minut. Po tym czasie każdy rulon pokrój na skośne kawałki o szerokości ok. 4 cm. Na koniec posmaruj gotowe paszteciki rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Pasztet w cieście francuskim z dodatkiem żurawiny

Składniki:
pasztet pieczony (np. od JBB)
opakowanie ciasta francuskiego
jajko do smarowania
konfitura żurawinowa
czarnuszka rukola
Sposób przygotowania:
Rozłóż ciasto francuskie i zawiń w nie cały pasztet pieczony. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką. Całość zapiekaj ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.Podawaj z rukolą (do dekoracji) oraz żurawiną.

Pierogi pieczone inspirowane podlaską kuchnią

Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych, pokruszonych
200 g masła, pokrojonego na kawałki
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 żółtka
łyżeczka soli
Farsz:
200 g szynki biebrzówki (np. od JBB)
cebula
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
sól, świeżo mielony pieprz, tymianek
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Pokrój cebulę, czosnek i szynkę w kostkę i podsmażaj na oliwie do zarumienienia.Dodaj pokrojone drobno pieczarki oraz pokrojony seler naciowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.Gotowy farsz wystudź.Do naczynia wsyp mąkę, dodaj drożdże i masło - całość wyrabiaj chwilę. Następnie dodaj śmietanę, żółtka i sól i wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj szklanką kółka. Na kawałki ciasta nałóż farsz i zlep brzegi, tworząc pierożki. Gotowe pierożki ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj z barszczem czerwonym.

Pierogi

Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki oleju
sól
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy letnie mlek, olej i odrobinę soli. Ciasto zarabiamy. W razie potrzeby dodajemy letniego mleka. Nadziewamy dowolnym farszem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto