Ciasto francuskie na słono i słodko. Pyszne i szybkie przekąski na każdą okazję

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Niespodziewani goście? A może po prostu ochota na pyszną przekąskę? Ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na każdą sytuację. Z białym serkiem, z fetą i szpinakiem, a może z salami i serkiem topionym? Po prostu zakochasz się w tych smakołykach.

Możesz je dowolnie zawijać czy składać. To, jak będą wyglądały przygotowane przez ciebie przekąski zależy już tylko od twojej fantazji. Jedną z najprostszych i najbardziej popularnych propozycji podania są ślimaczki. Bardzo ładnie prezentują się także nadziewane trójkąciki, sakiewki czy rolady i roladki. Dzięki ciastu francuskiemu jesteś w stanie w kilkanaście minut wyczarować smaczną przekąskę, na widok której aż cieknie ślinka. Co ważne, ciasto francuskie idealnie nadaje się zarówno do serwowania na słodko jak i słono. Pysznie smakuje z budyniem i owocami, zapiekane z jabłkiem czy białym serkiem, a także z salami, szpinakiem i fetą, z parówką i wieloma innymi wędlinami czy mięsami i serami.

Ciasto francuskie na słono i słodko. Pyszne i szybkie przeką...

Ciasto francuskie- inspiracje na szybkie i smaczne przekąski

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem topionym i salami lub szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego to szybka przekąska idealna zarówno na imprezy jak i na smaczną kolację czy przystawkę. Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, ketchupu lub sosu pomidorowego, szynki lub salami, a także żółtego sera w plastrach i opakowania serka topionego- najlepiej z szynką. Płat ciasta rozkładamy, smarujemy ketchupem lub sosem. Od dołu starannie układamy plastry sera żółtego, na to salami lub szynkę i smarujemy równomiernie serkiem topionym. Rolujemy szerszą część w kierunku środka i lekko scalamy końce. Następnie kroimy na równe kawałki o szerokości około 3-4 cm. Ślimaczki układamy w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut.

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta
Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, ketchupu lub sosu pomidorowego, szpinaku przesmażonego delikatnie na masełku z czosnkiem oraz sera feta . Płat ciasta rozkładamy, smarujemy ketchupem lub sosem. Od dołu starannie układamy szpinak, a następnie kruszymy na niego ser feta. Rolujemy szerszą część w kierunku środka i lekko scalamy końce. Następnie kroimy na równe kawałki o szerokości około 3-4 cm. Ślimaczki układamy w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut.

Ciasto francuskie zapiekane z jabłkiem
Do ich zrobienia będziesz potrzebować gotowego ciasta francuskiego, pokrojonych drobno jabłek i odrobimy cukru oraz cynamonu . Płat ciasta rozkładamy. Od dołu starannie układamy pokrojone jabłka. Całość posypujemy cukrem i cynamonem. Rolujemy szerszą część w kierunku środka i lekko scalamy końce. Następnie kroimy na równe kawałki o szerokości około 3-4 cm. Ślimaczki układamy w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut.

Ciasto można także pokroić na niewielkie trójkąty i każdy z nich nadziać pokrojonymi cząstkami jabłka, a następnie posklejać brzegi. Można także wyciąć prostokąty i je również nadziać owocem, po czym skleić brzegi. Kombinacji w przypadku ciasta francuskiego jest bez końca.

Parówki w cieście francuskim
Parówki w cieście francuskim to tania przekąska, do której potrzebne jest ciasto francuskie, parówki oraz kilka plasterków żółtego sera. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach podobnej długości co użyte parówki. Smarujemy ketchupem i musztardą. Na środek każdego nakładamy parówkę i plasterek żółtego sera. Zwijamy ciastem parówkę z żółtym serem, a końce łączymy. Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie