MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienita tarta na słono z botwinką i serem. Idealna na lekki wiosenny obiad lub kolację. Wypróbuj przepis na wytrawną tartę z botwinką

Redakcja
Tarta z botwinką to pomysł na lekki obiad lub kolację
Tarta z botwinką to pomysł na lekki obiad lub kolację 123rf/olegd/zdjęcie ilustracyjne
Nie wiesz, co oprócz zupy zrobić z botwinki? Proponuję pyszną, wytrawną tartę, którą możesz podać na obiad lub kolację. Do nadzienia wykorzystaj ulubiony ziołowy serek, żeby ułatwić sobie przygotowania. Wypróbuj nasz przepis na wytrawną tartę z botwinką i serem.

W skrócie

Botwinka to nic innego jak młode korzenie buraka ćwikłowego wraz z liśćmi. Są znacznie delikatniejsze i przez to bardzo smaczne. Najczęściej przygotowujemy z nich zupę, znaną po prostu jako botwinka. To jednak niejedyna potrawa, którą można zrobić z młodych buraczków. Botwinka idealnie sprawdzi się jako składnik wyśmienitej tarty na słono. Możemy przygotować do niej kruche ciasto, tak jak podaję w przepisie poniżej lub użyć gotowego ciasta francuskiego.

Tarta z botwinką – przepis na wytrawną tartę

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Na kruche ciasto:

  • szklanka mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • sól.

Na farsz do tarty:

  • pęczek botwinki (buraczki i liście),
  • opakowanie serka ziołowego,
  • 150 g halloumi lub fety,
  • 1 jajko + 1 białko, które zostało z ciasta,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić tartę na słono z botwinką?

  1. Najpierw przygotowałam kruche ciasto. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam sól, żółtko oraz pokrojone masło. Ugniatałam palcami, żeby składnik się połączyły i dodałam wodę. Wyrobiłam ciasto, uformowałam kulę, zawinęłam w folię i włożyłam na pół godziny do lodówki.
  2. Botwinkę dokładnie umyłam i wysuszyłam.
  3. Odkroiłam buraczki, obrałam je i pokroiłam. Liście botwinki posiekałam. Całość podsmażyłam na maśle.
  4. Z lodówki wyjęłam ciasto, rozwałkowałam i ułożyłam w naczyniu do tarty, które nasmarowałam masłem.
  5. Ciasto ponakłuwałam i piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  6. W miseczce połączyłam serek ziołowy, jajka, śmietankę, sól i pieprz.
  7. Na podpieczonym spodzie rozsmarowałam masę i ułożyłam na niej botwinkę. Całość posypałam pokruszonym serem.
  8. Tartę z botwinką piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienita tarta na słono z botwinką i serem. Idealna na lekki wiosenny obiad lub kolację. Wypróbuj przepis na wytrawną tartę z botwinką - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto