MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanocne serniki od Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie. Skorzystaj z propozycji PRZEPISY, ZDJĘCIA

Paweł Gołąb
Paweł Gołąb
Smakowity pokaz przygotowany przez placówkę zaprezentowano na wielkanocnym seminarium w Kościerzynie. Przepisy w tekście
Smakowity pokaz przygotowany przez placówkę zaprezentowano na wielkanocnym seminarium w Kościerzynie. Przepisy w tekście Paweł Gołąb
Szukasz pomysłu na wielkanocny sernik, który zachwyci Twoich bliskich? Możesz skorzystać z propozycji Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie, który finezyjne ciasta zaprezentował w mijającym tygodniu na wielkanocnym seminarium w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego oddział w Kościerzynie. Mamy dla Was cztery propozycje z oryginalnym sernikiem lututowskim na czele.

Propozycje świątecznych ciast uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie przedstawili wraz ze swoimi opiekunami podczas wielkanocnego seminarium „Sernikowe fantazje”, na które kościerzyński oddział Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zaprosił w miniony czwartek. Zaprezentowali w ich trakcie sernik lututowski, którym mieli okazję pochwalić się także podczas dożynek prezydenckich oraz serniczki – monoporcje, sernik z masą morelową i cukrowym jajem (na zimno) i wielkanocny sernik czekoladowy na zimno. Przepisy w tekście poniżej, w galerii natomiast prezentujemy zdjęcia z pokazu.

Sernik lututowski

(forma o wymiarach ok. 23 cm x 33 cm )
Ciasto kruche

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła (zimne)
  • 3 żółtka

Łączymy składniki, zarabiamy, odstawiamy do schłodzenia.
Masa serowa:

  • 1,5 kg sera
  • 1,5 szkl. mleka
  • 4 jaja
  • 0,75 szkl. oleju
  • 1 i ¼ szkl. cukru
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego
  • 1,5 opakowania budyniu wanilinowego

Wszystkie składniki łączymy. Masę serową wylewamy na ciasto kruche. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 C, a następnie ok. 30 min w temp 150 C
Dekoracja: np. polewa czekoladowa

Serniczki – monoporcje

Spód z herbatników (oreo) i masła

  • 160 g oreo
  • 100 g masła

Herbatniki pokruszyć w malakserze. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
Masa serowa:

  • 700 g Mój ulubiony” Twarożek kanapkowo-sernikowy (ok 30 porcji małych monoporcji)
  • 200 g białej czekolady
  • 2 limonki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ew. cukier do dosłodzenia

Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach wody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Limonki sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok przelać do garnuszka, lekko zagrzać, dodać żelatynę i rozpuścić w ciepłym soku. Ser przełożyć do misy miksera, dodać białą czekoladę, skórkę z limonki, wlać sok z żelatyną, ponownie wymieszać.
Galaretka
1 galaretkę o smaku kiwi rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Sernik z masą morelową i cukrowym jajem (na zimno)

(forma 24/24 cm z odpinanymi bokami, lub foremki o wymiarach 20/30 cm , lub tortownice o średnicy 24-25 cm.
Masa serowa

  • 1 kg tłustego twarogu lub sera twarogowego mielonego np. z kubełka
  • 2 galaretki cytrynowe lub krystaliczne
  • 400 ml wrzątku
  • 260 g śmietanki kremówki 36%
  • 60 g cukru pudru (3 łyżki)

Pozostałe składniki

  • 100 g dowolnych biszkoptów na spód sernika
  • 1 galaretka krystaliczna lub winogronowa
  • 350 ml wrzątku
  • 1 puszka brzoskwiń lub moreli (owoce z syropu)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wykonanie
Zagotuj 400 ml wody. Do miski z wrzątkiem wsyp dwa opakowania galaretki cytrynowej, winogronowej lub krystalicznej i wymieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny.
Przestudzoną galaretkę wlej do twarogu, wymieszaj. Ubij na sztywno śmietanki z cukrem pudrem. W wysokim naczyniu umieść dobrze schłodzoną szklankę śmietanki kremówki 30 %. Do naczynia ze śmietanką dodaj trzy łyżki cukru pudru, czyli około 60 gramów cukru. . Śmietankę ubijaj tak do momentu, gdy zacznie zrobić się sztywna.
Ubitą śmietanę umieść w misce z tężejącą już masą serową. Całość wymieszaj. Miskę z gotową już masą serową odstaw na bok, by zaczęła powoli tężeć.
W tym czasie przygotuj sobie foremkę np. o wymiarach 24 x 24 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki folią rantową. Dno formy wyłóż biszkoptami np. podłużnymi
Lekko tężejącą masę serową zacznij wykładać na spód z biszkoptów. Rób to ostrożnie, by nie podnieść i nie przesunąć ułożonych na dnie biszkoptów. Odłoż ciasto do lodówki, by masa serowa zaczęła już tężeć.
Brzoskwinie lub morele konserwowe zmiksuj. Przygotuj galaretkę Jedną saszetkę galaretki krystalicznej (dowolnej, przezroczystej galaretki) zalej 350 ml wrzątku do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Miseczkę odstaw do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia. Żelatynę zalej zimną wodą i pozostaw do napęcznienia, następnie podgrzej, dodaj podobnie jak galaretkę do puree z morleli/brzoskwiń. Wylej masę owocową na stężałą masę serową. Odstaw do lodówki w celu stężenia.
Udekoruj „jajeczkami cukrowymi”

Wielkanocny sernik czekoladowy na zimno

( Blacha o wymiarach 20 cm / 20 cm)
Składniki:

  • Spód 120 gram herbatników maślanych

masa serowa

  • 1 kilogram sera waniliowego w wiaderku
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 200 gram masła
  • 100 gram mlecznej czekolady

wierzch

  • 200 gram białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 kieliszek ajerkoniaku
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 50 gram mlecznej czekolady
  • kolorowe jajeczka do dekoracji

Wykonanie
Spód Blachę o wymiarach 20 cm / 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć herbatniki Masa serowa Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Ser przełożyć do miski. Dodać żółtka i cukier puder, wymieszać. Podgrzać mleko skondensowane i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Masło rozpuścić i ostudzić. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do masy serowej dodać rozpuszczoną żelatynę, masło i czekoladę. Wymieszać energicznie, żeby nie było grudek. Białka ubić na pianę. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki. Wierzch Białą czekoladę razem z ajerkoniakiem, masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać. Wylać na wierzch sernika. Wyrównać i wstawić do lodówki do stężenia. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do rękawa cukierniczego. Wylewać na wierzch sernika tworząc kratkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować kolorowymi jajeczkami.

Pełną fotorelację z wielkanocnego seminarium „Sernikowe fantazje”, które odbyło się w Kościerzynie zobaczysz TUTAJ. KLIKNIJ W LINK PONIŻEJ:

Wielkanocne spotkanie odbyło się w kościerzyńskim oddziale Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Prezentowano tradycyjne potrawy i ozdoby

Sernikowe fantazje. Wielkanocne inspiracje popłynęły z Kości...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto