Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs „Wieluńskie smaki” z udziałem Karola Okrasy i innych mistrzów kuchni

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Wykwintne dania główne i desery przyrządzili w Wieluniu uczniowie pod okiem mistrzów kuchni na czele z twórcą programu „Okrasa łamie przepisy”

Po raz drugi w warsztatach gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu zorganizowano konkurs kulinarny dla młodzieży z udziałem uznanych szefów kuchni. Tak jak w minionym roku, jury przewodniczył Karol Okrasa. W poniedziałek 27 marca uczniowie przygotowywali dania wytrawne i desery w parach, a doświadczeni w swoim fachu jurorzy na bieżąco udzielali im fachowych porad.

Motywem przewodnim konkursu były smaki lasu. Nie mogło więc zabraknąć potraw przyrządzonych z wykorzystaniem grzybów. Jakie jeszcze leśne przysmaki wykorzystała młodzież? Na przykład laureatki pierwszego miejsca Zuzanna Kuźbińska i Wojciech Wierszak podali swoje danie z kaczki na sosie jeżynowym w asyście buraczków w... syropie sosnowym.

Konkurs „Wieluńskie smaki” koordynowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 1 Magdalena Kabała i Małgorzata Pawelec. Głównym sponsorem była firma Mark's Marszałkowscy, organizację wydarzenia wsparły też inne przedsiębiorstwa z regionu wieluńskiego. Wraz z Karolem Okrasą w jury konkursowym zasiedli Marcin Bożek, Artur Zaskórski, Artur Nijakowski, Tomasz Tracz, Tomasz Buchczik.

- Udział w takich wydarzeniach postrzegam wręcz jako obowiązkowy. Musimy być takim dobrym przykładem, jeśli chcemy, żeby ten zawód się pięknie rozwijał, żeby więcej osób interesowało się tą profesją, znajdowało w tym pasję i sposób na życie – mówił nam Karol Okrasa przy okazji pierwszej edycji konkursu „Wieluńskie smaki”.

Laureaci konkursu „Wieluńskie smaki” 2023

Kategoria kucharz

  • 1. miejsce - Zuzanna Kuźbińska, Wojciech Wierszak - filet z kaczki/ chips z jarmużu/ sos jeżynowy/ wędzone pure ziemniaczano-serowe/ buraki/sok sosnowy
  • 2. miejsce - Julia Stochmiałek, Urszula Jaskulska - konfitowana pierś z kaczki/ jabłka/ borówki leśne/ gofr jałowcowy/ kasza gryczana/orzech włoski/sos z czarnego bzu
  • 3. miejsce - Jakub Klimczak, Paweł Kotala - zawijany łosoś z grzybami z delikatną pianką grzybową, pierożkiem z leśnym nadzieniem i chrupiącymi warzywami.

Kategoria deser/ cukiernik

  • 1. miejsce - Nikola Walaszczyk, Milena Froniewska
  • 2 miejsce - Zuzanna Kamińska, Maja Puzio
  • 3. miejsce - Katarzyna Krawczyk, Zuzanna Łączna
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto