Konkurs „Wieluńskie smaki” z udziałem Karola Okrasy i innych mistrzów kuchni

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Wykwintne dania główne i desery przyrządzili w Wieluniu uczniowie pod okiem mistrzów kuchni na czele z twórcą programu „Okrasa łamie przepisy”

Po raz drugi w warsztatach gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu zorganizowano konkurs kulinarny dla młodzieży z udziałem uznanych szefów kuchni. Tak jak w minionym roku, jury przewodniczył Karol Okrasa. W poniedziałek 27 marca uczniowie przygotowywali dania wytrawne i desery w parach, a doświadczeni w swoim fachu jurorzy na bieżąco udzielali im fachowych porad.

Motywem przewodnim konkursu były smaki lasu. Nie mogło więc zabraknąć potraw przyrządzonych z wykorzystaniem grzybów. Jakie jeszcze leśne przysmaki wykorzystała młodzież? Na przykład laureatki pierwszego miejsca Zuzanna Kuźbińska i Wojciech Wierszak podali swoje danie z kaczki na sosie jeżynowym w asyście buraczków w... syropie sosnowym.

Konkurs „Wieluńskie smaki” koordynowały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 1 Magdalena Kabała i Małgorzata Pawelec. Głównym sponsorem była firma Mark's Marszałkowscy, organizację wydarzenia wsparły też inne przedsiębiorstwa z regionu wieluńskiego. Wraz z Karolem Okrasą w jury konkursowym zasiedli Marcin Bożek, Artur Zaskórski, Artur Nijakowski, Tomasz Tracz, Tomasz Buchczik.

- Udział w takich wydarzeniach postrzegam wręcz jako obowiązkowy. Musimy być takim dobrym przykładem, jeśli chcemy, żeby ten zawód się pięknie rozwijał, żeby więcej osób interesowało się tą profesją, znajdowało w tym pasję i sposób na życie – mówił nam Karol Okrasa przy okazji pierwszej edycji konkursu „Wieluńskie smaki”.

Laureaci konkursu „Wieluńskie smaki” 2023

Kategoria kucharz

  • 1. miejsce - Zuzanna Kuźbińska, Wojciech Wierszak - filet z kaczki/ chips z jarmużu/ sos jeżynowy/ wędzone pure ziemniaczano-serowe/ buraki/sok sosnowy
  • 2. miejsce - Julia Stochmiałek, Urszula Jaskulska - konfitowana pierś z kaczki/ jabłka/ borówki leśne/ gofr jałowcowy/ kasza gryczana/orzech włoski/sos z czarnego bzu
  • 3. miejsce - Jakub Klimczak, Paweł Kotala - zawijany łosoś z grzybami z delikatną pianką grzybową, pierożkiem z leśnym nadzieniem i chrupiącymi warzywami.

Kategoria deser/ cukiernik

  • 1. miejsce - Nikola Walaszczyk, Milena Froniewska
  • 2 miejsce - Zuzanna Kamińska, Maja Puzio
  • 3. miejsce - Katarzyna Krawczyk, Zuzanna Łączna

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie