18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wieluń: Uczniowie Gimnazjum nr 1 promują zdrową żywność

Daniel Sibiak
Przygotowanie w ciągu 60 minut zdrowego posiłku i uzasadnienie w języku polskim i wybranym języku obcym, dlaczego warto odżywiać się zdrowo - to zadanie, do którego przystąpiło 36 uczniów, którzy wzięli udział w piątej edycji konkursu „Żyj Zdrowo”, który Gimnazjum nr 1 organizuje w ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę”.


- Przygotowałyśmy sushi. Jest to dość nietypowa potrawa jak na taki konkurs. Chciałyśmy się troszeczkę wyróżnić, a przy okazji pokazać, że nie tylko polskie dania są zdrowe. Same lubimy kuchnie japońską, więc mamy nadzieję, że dzięki konkursowi zachęcimy do tego naszych kolegów i koleżanki - mają nadzieję Aleksandra Górska i Aleksandra Krysztofińska z III a.

- My zrobiłyśmy pyszną sałatkę z prażonym słonecznikiem, pomidorem i ogórkiem, deser z jogurtu naturalnego polany musem z truskawek. Na przystawki zrobiłyśmy papryki nadziewane twarogiem z szczypiorkiem i rzodkiewki oraz kanapki. Reprezentacyjnym jest też jeż, na którym są umieszczone szaszlyki z owoców. A do picia mamy koktajl z truskawek - wymienia Anna Majcher z klasy II b.


W konkursie nie zabrakło także męskich drużyn.



- Naszym daniem popisowym jest sałatka owocowa, lemoniada i szaszłyki owocowe - mówi Dawid z kl II e. 


Zmagania uczestników oceniało jury w składzie: Małgorzata Komar(sanepid), Zofia Spaleniak(koordynator Stwoarzyszenia Zdrowych Miast Polskich), Małgorzata Żuchowska(dyrektor Gimnazjum nr1), Edyta Wnuk(szkolna pielęgniarka) oraz Magdalena Gaicka(nauczyciel j. angielskiego.

- Ocenialiśmy estetykę, dobór produktów, kulturę uczestników. Bardzo ważna była też dla nas prezentacja podczas której młodzież omawiała dlaczego promuje akurat ten posiłek - mówi Małgorzata Komar, pracownik stacji sanitarno-epidemiologicznej w Wieluniu. – W dzisiejszych czasach zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną interesuje się coraz więcej osób, a przede wszystkim młodzież, co jest budujące.

Głównym celem konkursu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia na zdrowie młodzieży i wyrobienie sprawności w posługiwaniu się językiem obcym
.

Organizatorkami konkursu są: Elżbieta Pawłowska, Beata Bandera, Magdalena Gaicka i Edyta Cichalewska-Grabowska. Oprawę plastyczną przygotowały Renata Placek, Izabela Reczkin-Gagatek i Małgorzata Urbaniak.

Pierwsze miejsce zajęła kl II F, drugie II A, trzecie II E, a czwarte II B.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto