Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sycące kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Wypróbuj przepis na pyszne i tanie danie z ziemniaków. Smakosze grzybów wpadną w zachwyt

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Rewelacyjny pomysł na obiad bez mięsa. Kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Rewelacyjny pomysł na obiad bez mięsa. Kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na obiad bez mięsa? Proponuję rewelacyjne kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, cebuli i sera. To proste do przygotowania danie, które z pewnością posmakuje każdemu. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz, a wnętrze rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak świetnie smakują i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Kotlety ziemniaczane są niedrogie, łatwe do przygotowania, sycące, a dodatkowo smakują wyśmienicie. Proponuję zrobić je z aromatycznym farszem z pieczarek, cebulki i żółtego sera. To prostsze niż myślisz! Takie kotleciki będą świetnie smakować z porcją surówki np. z kapusty pekińskiej, z sosem pieczarkowym czy nawet z kefirem.

Zobacz w galerii, jak łatwo i szybko możesz przygotować pyszne kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Liczba porcji: na 8 kotletów
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + do podsypywania,
  • 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
  • olej do smażenia.

Farsz:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu,
  • opcjonalnie szczypta chili.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?

  1. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w małą kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pieczarki i cebulę.
  4. Dodaj natkę pietruszki, przyprawy i żółty ser. Wymieszaj.
  5. Ziemniaki ubij dokładnie tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę.
  6. Dodaj do ziemniaków jajko, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Jeśli ziemniaki nie były gotowane w osolonej wodzie, to dodaj łyżeczkę soli. Wymieszaj ziemniaki rękami lub łyżką.
  7. Z ziemniaków formuj okrągłe, płaskie placuszki i układaj na desce oprószonej mąką ziemniaczaną.
  8. Na każdy placuszek kładź łyżkę nadzienia i przyłóż drugim. Zlep brzegi i uformuj podłużny kotlecik.
  9. Przygotuj tak wszystkie kotleciki.
  10. Rozgrzej olej na patelni, kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż na małym ogniu z oby stron na złoty kolor.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycące kotlety ziemniaczane z pieczarkami. Wypróbuj przepis na pyszne i tanie danie z ziemniaków. Smakosze grzybów wpadną w zachwyt - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto