Tydzień włoski i ukraiński na zajęciach praktycznych
Młodzież Technikumw ZSCKR w Lututowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, do której należą również uczniowie z Ukrainy i Włoch, na zajęciach praktycznych odkrywała smaki kuchni tych narodów. Poza pizzą, którą znają i kochają wszyscy, uczniowie wykonali jeszcze ravioli czy spaghetti a’la carbonara. Przygodę z włoską kuchnią zakończył wykwintny i subtelny deser tiramisu. Poznając kuchnię ukraińską młodzież wykonała między innymi pielmieni, barszcz ukraiński, deruny, czyli ukraińską odmianę placków ziemniaczanych, a także czebureki - smażone pierogi z farszem z mięsa mielonego wołowo – wieprzowego, popularne w restauracjach regionalnych polskiego Podlasia. Na deser podany został aromatyczny kisiel żurawinowy.
Wszystkie te piękne chwile i smak dań rodem z Włoch i Ukrainy zapamiętamy na długo i będziemy czerpać inspirację z wzajemnej współpracy- podsumowuje Marzena Maciejewska z ZSCKR w Lututowie.
W galerii znajdziecie także zdjęcia potraw i deserów przygotowanych przez uczniów technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach praktycznych pod kierunkiem nauczycielek Marzeny Maciejewskiej i Ewy Miś.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?