Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cooking Master w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu[ZDJĘCIA]

EM
To już 3 edycja konkursu Cooking Master, konkursu organizowanego przez nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu.

Od samego początku to przedsięwzięcie nauczycieli języków obcych nabierało rozgłosu wewnątrz szkoły, ale obecnie patrząc na rywalizację i wariacje kulinarne jest czym się pochwalić na ramy powiatu a nawet Polski. Trzecia edycja konkursu była na temat zup. Spotykamy w niej eksplozję nowoczesnych smaków, innowacyjne podejście i pomysłowość zestawień np. kiszonej kapusty z ostrygami czy zupy grochowej metodą kuchni molekularnej.

- Co mogę opowiedzieć o naszej zupie... naprawdę jest wyjątkowa. Zupa - nie zupa. Ludzie kojarzą zupy w postaci ciekłej a my z Olą postanowiliśmy pokazać innowacyjny pomysł na zupę w stanie stałym.Wysłaliśmy zgłoszenie do eliminacji i się dostaliśmy. Zaproponowaliśmy zupę grochową, którą wykonaliśmy z trzech elementów: bulionu, groszku oraz boczku. Dwie pierwsze wymienione warstwy zostały zagęszczone specyficznym składnikiem chemicznym wykorzystywanym w kuchni molekularnej. Następnym elementem był siekany boczek. Wszystko uwędziliśmy w dymie o smaku i zapachu znanej whisky-Jacka Danielsa. Podaliśmy z chipsem z kiełbasy, kiełkami, marchewkami baby, tiulem jadalnym, kwiatami oraz bitą śmietaną podaną na słono - opowiedział o swojej potrawie Mikołaj Obalski laureat 1 miejsca 3 edycji konkursu Cooking Master.

Decyzją komisji przyznano następujące nagrody:

1. Nagroda "SUPER Cooking Master" - Krystian Sak i Magdalena Wątroba
cream with sauerkraut and oysters

2. a. I miejsce ex aequo: Kamila Olborska i Karolina Kumór
chocolate soup with roasted hazelnuts and chili

b. I miejsce ex aequo: Aleksandra Kosiara i Mikołaj Obalski
smoked green pea soup with bacon in mollecular way

3. II miejsce: Beata Kurpet i Natalia Chrzan:
carrot cream with coconut milk, pineaplle juice and bacon chips

4. III miejsce: Sandra Strzała i Natalia Nowak
broccoli and spinach cream witch feta cheese and onion

Konkurs od strony językowej organizowały A. Madela i K. Bednarek a od strony gastronomicznej: M. Kabała, D. Mielczarek.

Podczas konkursu organizowanego przez nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu wszyscy uczestnicy między sobą musieli porozumiewać się wyłącznie w języku angielskim.

Konkurs nie był skierowany wyłącznie do uczniów kierunków gastronomicznych. Wzięły w nim również udział drużyny z klasy I TX - technik logistyk, zarządzanie w E - logistyce oraz z klasy I-wszej TZ.

Fot: Ewa Misiak, Przemysław Banaś

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cooking Master w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu[ZDJĘCIA] - Wieluń Nasze Miasto

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto