MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

W wielu domach pije się go na Wigilię zamiast kompotu z suszonych owoców. Aromatyczny kisiel żurawinowy to regionalny przysmak

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Gęsty, gorący kisiel to regionalny przysmak
Gęsty, gorący kisiel to regionalny przysmak Getty images/zdjęcie ilustracyjne
W wielu domach do dziś istnieje tradycja picia wigilijnego kisielu żurawinowego zamiast kompotu z suszonych owoców. Jest gęsty, przepełniony aromatem goździków i cynamonu. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Możemy go podawać jako ciepły napój albo jako deser na zimno.

W skrócie

Większości z nas kisiel żurawinowy kojarzy się dziś z kuchnią skandynawską lub brytyjską. Niewiele osób wie, że jeszcze nie tak dawno kisiel żurawinowy był tradycyjnym deserem, który podawano w wigilię w niektórych regionach Polski. Piło się go zamiast kompotu z suszu, np. na Warmii i Mazurach, a także na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Warto przypomnieć tę tradycję, ponieważ kisiel żurawinowy łatwo przygotować samemu, jest zdrowy oraz bardzo smaczny. Można go podawać na ciepło albo na zimno, np. ze śmietanką. Od ilości mąki ziemniaczanej zależy, jak gęsty będzie kisiel, więc możemy poeksperymentować z taką konsystencją, która nam odpowiada.

Wigilijny kisiel żurawinowy - tradycyjny przepis na regionalny przysmak

Czas przygotowania: 15 minut,
Porcja: 4-6 osób,
Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 500 g świeżych żurawin,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • kilka goździków,
  • cynamon.

Jak przygotować tradycyjny kisiel żurawinowy?

  1. Żurawiny zblendowałam i włożyłam do rondelka.
  2. Dolałam pół litra wody, zagotowałam i przecedziłam przez sito.
  3. Podzieliłam sok na dwie części. Jedną odstawiłam do wystudzenia. Do drugiej dodałam cukier, goździki i cynamon, a następnie zagotowałam.
  4. Pierwszą, ostudzoną część soku wymieszałam z mąką ziemniaczaną, wlałam do gotującej się części z cukrem i przyprawami. Wymieszałam wszystko i gotowałam pięć minut, mieszając.
  5. Ciepły kisiel przelałam do szklanek.
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: W wielu domach pije się go na Wigilię zamiast kompotu z suszonych owoców. Aromatyczny kisiel żurawinowy to regionalny przysmak - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto