Świąteczna magia w kuchni z DROS

Materiał informacyjny DROS

Szukasz czegoś wyjątkowego na swój świąteczny stół?
Wypróbuj nasze przepisy.

Łosoś w sosie z chrzanem i szpinakiem.

Oprócz obłędnego smaku, który Cię zaskoczy, zdziwisz się także krótkim czasem przygotowania tego dania, co w napiętym grafiku świątecznych przygotowań, może mieć znaczenie.

Składniki:

  • 4 porcje filetu z łososia
  • 2 szalotki
  • szklanka śmietanki 18%
  • pół szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki chrzanu DROS
  • 4 garści świeżego szpinaku baby
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną rybę usmaż na patelni grillowej. Uwaga: Jeśli używasz łososia ze skórą, zacznij smażenie ryby od tej strony. Przełóż łososia na talerz. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną szalotkę z łyżką masła. Smaż cebulę kilka minut na średnim ogniu, aby się tylko lekko zarumieniła. W dalszej kolejności wlej śmietankę oraz wodę i wszystko wymieszaj. Następnie dodaj chrzan i sok z cytryny. Mieszaj sos do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na samym końcu ułóż w sosie kawałki łososia i chwilę podgrzej całość. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka z dyni z pomarańczą.

Zachwyć swoich domowników i gości pyszną sałatką, którą zrobisz w 15 min. Połączenie naszej dyni z pomarańczą idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole.

Składniki:

  • słoik dyni z pomarańczą DROS
  • pół kostki sera feta
  • pół granatu
  • sałata rzymska
  • orzechy pekan
  • ulubiony sos do sałatek

Przepis:

Pokrój sałatę i wyłóż na półmisek, następnie połóż warstwę pokrojonej w kostkę fety i odsączonej z zalewy dyni z pomarańczą.
Następnie posyp wszystko obficie pestkami z granatu. Polej wcześniej przygotowanym sosem i posyp posiekanymi orzechami.
Sos możesz zrobić z kilku łyżek oliwy, soli, pieprzu, soku z cytryny i odrobiny miodu, a w przyrządzeniu sałatki mogą pomóc nawet dzieci.

Życzymy SMACZNEGO!

Firma rodzinna DROS już 40 lat stoi na straży jakości i dobrego smaku polskiego chrzanu. Dba o Wasze zdrowie oferując produkty bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Jeśli kochasz smak prawdziwych, domowych przetworów i cenisz sobie lokalne produkty zaobserwuj nasz profil, a zyskasz dostęp do sprawdzonych przepisów, nowości w ofercie i ciekawostek z naszej codziennej pracy.

https://www.facebook.com/DrosPrzetworstwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Świąteczna magia w kuchni z DROS - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto