Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne wypieki na święta dostępne w Wieluniu i okolicach

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Zachwycają oko i co najważniejsze podniebienie. Zobacz świąteczne wypieki dostępne w wieluńskich cukierniach i od lokalnych cukierników. Nie masz czasu na pieczenie ciast? To ostatni dzwonek, by złożyć zamówienie przed świętami.

Świąteczne słodkości dostępne w Wieluniu i okolicy

Pyszne ciasta i ciasteczka świąteczne dostępne w wieluńskich cukierniach i od lokalnych cukierników. Zobacz, jakie cuda można zakupić. Zainspiruj się naszą galerią i zachwyć swoich domowników i gości. Nie masz czasu na wypieki? To ostatni dzwonek, by dokonać świątecznego zamówienia.

Pyszne wypieki na święta dostępne w Wieluniu i okolicach

Lubisz piec? Szukasz sprawdzonych przepisów? A może chcesz się podjąć świątecznego wyzwania. Zobacz, jak zrobić domek z piernika. Zapoznaj się ze sprawdzonymi przepisami na pyszne ciasta.

Domek z piernika. Jak go zrobić?

Sprawdzone przepisy na wybrane wypieki

Krucha rolada jabłkowa
4 płaty ciasta filo
Nadzienie : 150 g migdałów 1 łyżka masła 60 g bułki tartej 4 kwaśne jabłka 2 łyżki brązowego cukru łyżeczka cynamonu 30 g rodzynek skórka starta z cytryny 2 łyżki cukru pudru do dekoracji tłuszcz do formy 3 łyżki masła do posmarowania ciasta Posiekaj migdały: 100 g - drobno, a 50 g - dość grubo. Rozpuść na patelni łyżkę masła i zrumień na nim bułkę tartą oraz drobno posiekane migdały. Obierz jabłka, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój owoce w kostkę. Wymieszaj je w misce z brązowym cukrem, cynamonem, rodzynkami, skórką startą z cytryny, a także grubo posiekanymi migdałami. Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozpuść w mikrofalówce 3 łyżki masła. Ułóż płaty ciasta filo na stolnicy, jeden na drugim, smarując je uprzednio większością roztopionego tłuszczu. Wymieszaj podsmażone migdały z masą jabłkową i rozprowadź nadzienie na cieście, a następnie zroluj je wzdłuż dłuższe go boku. Ułóż roladę w natłuszczonej prostokątnej formie i posmaruj jej wierzch pozostałym tłuszczem. Piecz roladę przez 20-25 minut, aż będzie krucha i nabierze złotego koloru. Gdy lekko przestygnie, posyp ją odrobiną przesianego cukru pudru.

Sernik Rydzyka
Składniki: 1 kg sera białego Mój Ulubiony 1,5 szklanki cukru 8 żółtek 1 szklanka oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka mleka 1/2 litra śmietany kremówki 36%( najlepiej Łowicka) Herbatniki na spód Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem. Ser mieszamy z olejem i dodajemy do niego utarte żółtka. Budynie rozrabiamy w mleku i dodajemy do masy. Następnie ubijamy śmietanę i w osobnym naczyniu dodajemy do sera. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Herbatniki układamy na spodzie blaszce wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wlewamy masę serową. Pieczemy 1 godzinę, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik ostawiamy na minimum kilkanaście godzin.

Jabłka zapiekane w kruchym cieście
Składniki: 3 szklanki mąki pszennej masło 1 jajko 2 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany 600 g cukru pudru 4 jabłka słoik konfitury lub dżemu Sposób przygotowania: Połącz mąkę, jajka, masło, żółtko, śmietanę i wyrób ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i wsadź na 12 godzin do lodówki. Obierz jabłka, wytnij gniazda nasienne i pokrój jabłka na ćwiartki .Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i pokrój je na kwadraty (wielkość kwadratów zależy od wielkości kawałków jabłek). Na środku każdego kwadratu połóż kawałek jabłka Zlep wszystkie rogi ciasta, tak aby powstały sakiewki. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno nabrać złocistego koloru. W zagłębieniu sakiewek nałóż konfiturę. Ciastka posyp cukrem pudrem

Orzeszki
Ciasto :3 szklanki mąki pszennej 1 margaryna 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru
Masa: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i formujemy w małe kuleczki pasujące do maszynki. Każdą porcję pieczemy ok. 7 minut. Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy mleko w proszku. Tak powstałym kremem nadziewamy orzeszki.

Maxi king
Spód: 250 g herbatników 100 g masła 100 g mlecznej czekolady z orzechami 2 łyżeczki ciemnego kakao SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNA: 200 ml mleka 3/2 % 100 ml śmietany kremówki 36% 450 g mleka w proszku 250 g masła 220 g cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: 200 g mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki 100 g orzechów laskowych Kajmak WYKONANIE: SPÓD Dno tortownicy wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (dno i boki). Herbatniki i zmiel na piasek.Rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę następnie kakao i wymieszaj. Dodaj całość do herbatników. Gotową masę przełóż do tortownicy.
MASA MLECZNA: Zagotuj świeże mleko, masło i cukier puder. Dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do niej mleko w proszku i wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno i dodaj do masy. Wymieszaj. SKŁADANIE CIASTA: Na spód wylej połowę masy mlecznej. Wstaw tortownicę na 5 minut do lodówki. W tym czasie podgrzej w garnuszku lekko masę kajmakową,aby łatwiej nakładała się na masę mleczną. Wyjmij znowu tortownicę i nałóż na masę mleczną kajmak. Na to wyłóż drugą cześć masy mlecznej. Wyrównaj wierzch i schowaj ponownie formę do lodówki.
POLEWA CZEKOLADOWA: Orzechy posiekaj drobno.W małym rondelku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż do jej rozpuszczenia. Zdejmij garnuszek z ognia i dosyp większą cześć posiekanych wcześniej orzechów. Wyjmij ciasto z lodówki i posmaruj polewą. Posyp górę resztą siekanych orzechów. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.

Murzynek z jabłkami
Składniki: 3 szkl mąki. 1 i 1/2 szkl oleju. 1 i 1/2 szkl cukru. 5 jajek. 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 1 łyżeczka mielonego cynamonu. 3 łyżki kakao. 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w kostkę.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Cały czas miksując dodać żółtka,cukier i potem resztę składników. Na końcu wsypać jabłka i wymieszać je z ciastem-łyżką bo będzie już gęste.Można przed pieczeniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi.Piec 60 minut w temp.180 stopni.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto