4 z 19
Poprzednie
Następne
Potrawy regionu wieluńskiego. Te przepisy to prawdziwe perełki
Kluski ziemniaczane z farszem serowym
Składniki ciasto:
70 dag ziemniaków gotowanych
1,5 kg ziemniaków startych dobrze odciśniętych
2 jajka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Farsz:
25 dag sera twarogowego
1 żółtko
sól, cukier
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, starte odcisnąć z wody. Ser dobrze utrzeć, dodać żółtko, szczyptę soli i cukru. Ziemniaki połączyć, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Maczaną w wodzie dłonią formować placuszki, nakładać serowy farsz, zlepiać brzegi i nadawać kluskom podłużny lub kulisty kształt. Do wrzącej, osolonej wody wkładać po kilka klusek, gotować 5-6 min. Podawać roztopioną słoniną, boczkiem, cebulą lub śmietaną.
Przepis pani Heleny Witkowskiej