Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie każdy cynamon przyda się w kuchni. Jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego? Uważaj, co dodajesz do piernika

Redakcja
Cynamon to popularna przyprawa do przygotowywania dań słodkich, napojów i mięsnych marynat. Ważne, aby wybierać bardziej aromatyczny i słodszy w smaku cynamon cejloński.
Cynamon to popularna przyprawa do przygotowywania dań słodkich, napojów i mięsnych marynat. Ważne, aby wybierać bardziej aromatyczny i słodszy w smaku cynamon cejloński. Getty Images/Derkien/zdjęcie ilustracyjne
Cynamon to popularna przypraw zyskująca na popularności przed Bożym Narodzeniem. Trudno wyobrazić sobie domową szarlotkę, pierniki lub kompot z suszu bez dodatku cynamonu. Właśnie on wraz z innymi przyprawami korzennymi odpowiada za zapach, który kojarzymy ze świętami. Podpowiadamy, jak wybrać aromatyczny cynamon cejloński i jak odróżnić go od cynamonu chińskiego.

W skrócie

Cynamon nie zawsze oznacza to samo. Idąc do sklepu spożywczego, można natrafić na laski cynamonu i cynamon zmielony. Każdy z nich może być cynamonem pochodzącym ze Sri Lanki (dawnego Cejlonu) lub cynamonem chińskim. Warto czytać etykiety opisujące kraj pochodzenia produktu. Niestety producenci stosują niejasny opis, używając sformułowania „produkt spoza Unii Europejskiej”. W takich wypadkach warto kupować korę cynamonu dostępną w przezroczystych opakowaniach, które można rozpoznać po wyglądzie. Podpowiadamy, jak odróżnić cynamon cejoński od chińskiego.

W galerii możecie zobaczyć oba rodzaje cynamonu i przykładowe zastosowanie cynamonu cejlońskiego w kuchni

Czym różni się cynamon chiński od cejlońskiego?

Właściwa nazwa cynamonu chińskiego to cynamonowiec wonny (cinnamomum cassia), potocznie zwany kasją. Roślina wywodzi się z Chin, ale rośnie również na wschodzie Indii, Wietnamie i w Indonezji.

  • Cynamon chiński jest większy od cynamonowca cejlońskiego i ma grubszą korę. Dodatkowo można ją rozpoznać po większej chropowatości.
  • Kasja nie zwija się z obu stron w odróżnieniu od egzemplarzy z dawnego Cejlonu.
  • Kora cynamonu chińskiego może mieć kolor intensywnie brązowy, który z czasem szarzeje. Cynamonowiec cejloński ma kolor od szarobrązowego aż po żółtobrązowy.
  • Cynamonowiec chiński ma mniejsze wymagania w trakcie uprawy, dzięki temu kora kasji jest tańsza od cynamonowca cejlońskiego.
  • Kora cynamonowca chińskiego jest mniej aromatyczna i bardziej gorzka niż cynamon cejloński.

Zastosowanie cynamonu chińskiego

Cynamon chiński rzadziej stosuje się do gotowania, z racji gorszej jakości. Cynamon chiński używa się w perfumach jako olejek cynamonowy lub do aromatyzowania likierów. Cynamon chiński stosuje się do produkcji azjatyckich słodyczy, szczególnie czekolady. Kasja dodawana jest do kawy, herbaty i naparów ziołowych. Jednak warto zainwestować w nieco droższy cynamon cejloński, który ma przyjemny, słodki zapach i smak idealny do aromatyzowania sosów, ciast, ciastek i marynat do mięs.

Czy cynamon chiński jest zdrowy?

Cynamon chiński używany jest w medycynie ludowej. Korzysta się z niego jako naturalny środek pobudzający apetyt, poprawiający trawienie i środek zapobiegający wzdęciom. Olejek cynamonu chińskiego ma łagodzić bóle głowy. W medycynie chińskiej cynamon chiński stosowany jest jako środek zmniejszający bóle reumatyczne. Cynamon chiński zawiera wyższe stężenie kumaryny niż cynamon cejloński. Kumaryna spożywana w nadmiarze jest szkodliwa dla wątroby.

Źródło:

  • „Rośliny przyprawowe” B. Hlava, D. Lanska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1983 r.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Nie każdy cynamon przyda się w kuchni. Jak odróżnić cynamon cejloński od chińskiego? Uważaj, co dodajesz do piernika - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto