MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze restauracje w Polsce z gwiazdkami Michelin. Gdzie się znajdują, ile kosztuje w nich obiad? Sprawdź i zaplanuj wycieczkę

Emil Hoff
Emil Hoff
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Które restauracje w Polsce są najlepsze? Poznaj lokale, które zachwyciły ekspertów renomowanego wydawnictwa Michelin. Warto je odwiedzić w czasie weekendowej wycieczki, urlopu czy wakacji, by zachwycić się smakiem potraw i niezwykłą atmosferą. Gdzie znajdują się te kulinarne perełki? Jakie specjalności oferują? Ile kosztują dania z menu? Sprawdź w przewodniku po najlepszych restauracjach w Polsce, stworzonym dla miłośników turystyki kulinarnej.

Spis treści

Turystyka kulinarna w Polsce. Gdzie pojechać, by skosztować najlepszych potraw?

Kochasz podróżować i jesteś smakoszem? To naturalne połączenie – podróże pozwalają nam próbować nowych potraw z różnych zakątków Polski, Europy i całego świata. Nic dziwnego, że turystyka kulinarna zawsze cieszy się dużą popularnością.

Eleganckie danie, podane w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881
W Polsce jest aż 49 restauracji, które zdobyły uznanie ekspertów Michelin. 3 z tych lokali dumnie noszą gwiazdki Michelin, uchodzące za kulinarne Oscary. Sprawdźcie, gdzie w Polsce jedzenie smakuje najlepiej, i zaplanujcie wizyty w tych lokalach w czasie weekendowych wycieczek. Marcin Makowka / Polska Press, zdjęcie ilustracyjne

Turystyka kulinarna w Polsce jest już nieźle rozwinięta. W naszym kraju nie brakuje ciekawych, rodzinnych restauracji, zajazdów, czy karczm, często działających w zabytkowych obiektach, które warto odwiedzić, by poznać lokalne smaki i specjalności. Jeśli chodzi o trunki, sporo u nas winnic, browarów i gorzelni, które chętnie przyjmują gości, podążających szlakami tzw. turystyki winnej oraz turystyki piwnej.

Przygodę z turystyką kulinarną najlepiej zacząć od tego, co ma najlepszego do zaoferowania. Które restauracje w Polsce są najlepsze? Które lokale zachwycają nawet największych smakoszy? Gusta są subiektywne, ale jest jedno kryterium, który obiektywnie wyróżnia najbardziej godne uwagi restauracje: gwiazdki Michelin, nazywane czasem „kulinarnymi Oscarami”.

Dlatego dziś zapraszam cię do przewodnika po najlepszych w Polsce restauracjach z gwiazdkami Michelin, które musisz odwiedzić, by poczuć najlepsze smaki w całym kraju.

Najlepsze restauracje w Polsce. Eksperci Michelin wskazali aż 49 lokali!

Najnowsze wydanie kulinarnego przewodnika Michelin po Polsce – Michelin Guide Poland 2023 – wymienia aż 49 restauracji z całego kraju, które spodobały się ekspertom renomowanego wydawnictwa.

3 restauracje zdobyły gwiazdki Michelin, w tym jeden lokal aż dwie: Bottiglieria 1881 w Krakowie. Nigdy wcześniej ta sztuka nie udała się żadnej polskiej restauracji, więc gdy eksperci Michelin ogłosili wyniki swojej nowej analizy polskiej sceny kulinarnej, powstała niemała sensacja.

- To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii - mówił pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki, Andrzej Gut-Mostowy, w czasie uroczystej gali wręczenia Plakiet Michelin właścicielom wyróżnionych lokali. - Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku Michelin jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata.

Ponadto w nowym przewodniku Michelin po polskich restauracjach kolejne 7 lokali wyróżniono symbolem Bib Gourmand, który oznacza korzystny stosunek jakości do ceny. Dalsze 39 lokali dostało rekomendacje.

Wszystkie polecane przez ekspertów Michelin restauracje znajdują się w 4 polskich miastach i to do nich powinniście się udać, by poczuć najlepsze smaki, jakie ma do zaoferowania rodzima scena kulinarna. Pod względem liczbowym, wyróżnione w przewodniku Michelin lokale rozkładają się następująco:

  • 19 restauracji w Warszawie
  • 18 restauracji w Krakowie
  • 11 restauracji w Poznaniu
  • 1 restauracja w Kościelisku

Czym wyróżniają się polskie restauracje, które otrzymały gwiazdki Michelin? Co oferują w menu i jakie mają ceny? Sprawdź poniżej w krótkim przewodniku po najlepszych restauracjach w Polsce.

3 najlepsze restauracje w Polsce. Menu, adresy, ceny

Bottiglieria 1881 w Krakowie

Bottiglieria 1881, w której szefem kuchni jest Przemysław Klima, specjalizuje się przede wszystkim w kuchni polskiej. Goście mogą zająć stoliki w ponad stuletniej piwnicy lub naprzeciwko, z widokiem na otwartą kuchnię, w której uwijają się kucharze. Eksperci Michelin zwrócili uwagę, że choć nazwy potraw w karcie są proste, to same potrawy cechuje wyszukanie i elegancja podania.
Restauracja została doceniona dwukrotnie w przewodniku Michelin. Pierwszą gwiazdkę otrzymała w 2020 r., a drugą w 2023 r., stając się pierwszym w Polsce lokalem, który zdobył aż dwie gwiazdki Michelin.

- Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin - powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin, cytowany przez Annę Daniluk, ekspertkę kulinarnego portalu Strona Kuchni.

Ceny: obecnie dostępne są dwa warianty menu i specjalności. „Pełne doświadczenie” kosztuje 790 zł, „Zapoznanie” 750 zł, wśród specjalności są np. ostrygi Gillardeau nr 4 w cenie 29 zł za sztukę i kawior Antonius w cenie 420 zł za 30 g.

Menu restauracji Bottiglieria 1881 jest dostępne online.

Adres restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie:

2023 restauracja Nuta w Warszawie

Szefem kuchni w Nucie jest Andrea Camastra, Włoch z Apulii, odpowiedzialny za wcześniejszy sukces lokalu Senses, który także został wyróżniony gwiazdką Michelin, ale upadł w czasie pandemii COVID-19. Camastra łączy po mistrzowsku smaki i unikalne cechy kuchni włoskiej, polskiej i azjatyckiej.

Połączenia bywają bardzo ciekawe. Wśród specjalności Nuty znajdują się np.: dziki halibut bałtycki ze szparagami i zrazy wołowe, puree z czerwoną kapustą i brioche na parze.

Ceny: obecnie dostępnych jest 5 różnych menu w cenach od 300 do 700 zł. Menu restauracji Nuta możecie sprawdzić online.

Adres restauracji Nuta w Warszawie:

2023 restauracja Muga w Poznaniu

Muga działa od 2014 r. i jako pierwsza poznańska restauracja trafiła do przewodnika Michelin w 2023 r. Szefem kuchni jest tu Artur Skotarczyk, który dba zarówno o umiejętne łączenie smaków, jak i estetykę podania potraw. Wśród specjalności znajdziecie m.in. turbota z cukinią langustynką i wodorostami dulse, perliczkę z brzoskwinią i marchwią. Jest tez czym popić – lokal specjalizuje się także w winach, które można zamówić do posiłku lub po prostu kupić i wziąć do domu.

Ceny: dostępne obecnie menu Reserva kosztuje 495 zł, wariant wegetariański 390 zł, są też warianty Gran Reserva. Całe menu restauracji Muga jest dostępne online.

Adres restauracji Muga w Poznaniu:

Najlepsze restauracje w Polsce na każdą kieszeń. Gdzie zjesz pysznie i niedrogo?

3 najlepsze polskie restauracje zachwycają daniami, atmosferą i obsługą, ale dla wielu osób mogą wydać się zbyt drogie. Na szczęście przewodnik Michelin wskazuje także lokale warte uwagi ze względu na bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Restauracje takie oznaczane są symbolem Bib Gourmand.

W Polsce restauracje z symbolem Bib Gourmand od Michelina znajdziecie w 4 miastach:

Warszawa

  • alewino (kuchnia polska)
  • Koneser Grill (steki)
  • Kieliszki na Próżnej (pyszne wina obiadowe)
  • Le Braci (kuchnia włoska)

Kraków

  • MOLAM (kuchnia tajska)

Poznań

  • Fromażeria (sery)
  • TU.RESTAURANT (dania z całej Europy)

Rekomendacje Michelin. Te miejsca w Polsce powinien odwiedzić każdy smakosz

Eksperci Michelin wyróżnili jeszcze 39 polskich lokali. Nie mają one gwiazdek ani symbolu Bib Gourmet, ale i tak zdobyły uznanie znawców. Warto sprawdzić, czy któreś z tych miejsc nie znajduje się na trasie twojej najbliższej weekendowej wycieczki, i właśnie tam zaplanować obiad.

Poniżej pełna lista lokali rekomendowanych w przewodniku Michelin:

Warszawa

  • Butchery & Wine
  • Concept 13
  • Dyletanci
  • elixir by Dom Wódki
  • Epoka
  • Europejski Grill
  • Hub.praga
  • Kontakt
  • Muzealna
  • Nobu Warsaw
  • Nolita
  • Rozbrat 20
  • Szóstka

Kraków

  • Albertina
  • Amarylis
  • Artesse
  • Copernicus
  • Farina
  • Fiorentina
  • Filipa 18
  • Hana Sushi
  • Karakter
  • Kogel Mogel
  • Pod Nosem
  • NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak
  • Pod Różą
  • Szara
  • ZaKładka
  • Zazie

Poznań

  • 62 Bar & Restaurant
  • A nóż widelec
  • Delicja
  • NOOKS
  • Papavero
  • SPOT.
  • The Time
  • Zen On

Kościelisko

  • Giewont

Opisy wszystkich lokali w języku angielskim są dostępne na oficjalnej stronie przewodnika Michelin.

Możesz też ściągnąć oficjalną aplikację przewodnika Michelin na telefon, by planować kulinarne podróże po Polsce, Europie i świecie. Aplikacja jest dostępna w sklepach App Store oraz Google Play.

Czym jest przewodnik Michelin?

Nazwa Michelin może ci się kojarzyć z oponami, i bardzo słusznie. Andre Michelin to francuski wynalazca wymiennych opon samochodowych i rowerowych. Oprócz imperium motoryzacyjnego, Michelin stworzył też chyba najbardziej dziś znaną serię przewodników turystycznych po Francji i Europie, początkowo zresztą głównie na użytek kierowców, pionierów turystyki samochodowej.

Wydawnictwo Michelin działa od 1900 r. Wydawane są dwie serie przewodników: czerwone, skupione na gastronomii, opisujące najlepsze restauracje i hotele, oraz zielone, typowo turystyczne, z opisami miast, regionów i krajów. Obie serie zaczęły się od Francji, dziś obejmują całą Europę i niektóre kraje pozaeuropejskie.

W Polsce także wydawane są przewodniki na licencji Michelin. Serie „Zielony Przewodnik”, „Udany weekend” i „Udane wakacje” powstają pod egidą wydawnictwa Bezdroża.

Co oznaczają gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?

W przewodnikach Michelin obowiązuje skala oceniania wszystkich atrakcji, hoteli i lokali. W przypadku restauracji do oceny służą słynne dziś gwiazdki Michelin, uznawane wśród smakoszy i szefów kuchni za „kulinarne Oscary”. Pierwsza gwiazdkę przyznano w 1926 r., od 1931 r. obowiązuje system maksymalnie 3 gwiazdek, jakie może zdobyć restauracja. Co oznaczają poszczególne gwiazdki?

  • 1 gwiazdka – lokal wyróżniający się w swojej kategorii, godny uwagi.
  • 2 gwiazdki – znakomity lokal, który warto odwiedzić.
  • 3 gwiazdki – restauracja tak dobra, że warto wybrać się na wycieczkę specjalnie po to, by w niej zjeść.

W jaki sposób oceniane są lokale? Anonimowi inspektorzy Michelin po prostu odwiedzają wybraną restaurację i próbują jedzenia. Oceniają smak i sposób podania, a także wystrój, atmosferę i poziom obsługi. Gwiazdki przyznawane są za smak, pozostałe aspekty działania restauracji ocenia się przy użyciu innych symboli – skrzyżowanych sztućców (od 1 do 5).

Przyznanie gwiazdki i wpisanie restauracji do przewodnika Michelin jest darmowe, ale eksperci zastrzegają sobie prawo do niezapowiedzianej wizytacji lokalu w przeciągu 18 miesięcy, by sprawdzić, czy utrzymał poziom. Jeśli nie, gwiazdki są odbierane. Dlatego każde wydanie przewodnika Michelin różni się od poprzedniego – jedne lokale zdobywają gwiazdki, a inne je tracą.

Dodaj firmę
Logo firmy Polska Organizacja Turystyczna
Warszawa, Chałubińskiego 8
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto