Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na wielkanocny obiad robię delikatny schab w sosie chrzanowym. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Poznaj tradycyjny przepis

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Delikatny schab w sosie chrzanowym to jedno z popularnych dań na wielkanocny obiad. Gotowane mięso w bulionie niemal samo się rozpada pod widelcem. Warto je zrobić także w wolnowarze, aby mięso było jeszcze bardziej soczyste. Poznaj przepis na apetyczny schab w sosie chrzanowym.

W skrócie

Schab to jedno z tych mięs, które potrafią rozpływać się w ustach. Wystarczy ugotować je w rosole lub umieścić w wolnowarze. Jego wyjątkowy smak uzależniony jest od użycia ostrego sosu chrzanowego. Proponuję przygotować niezwykły przepis na to wyśmienite danie, które nie tylko zaspokoi twój apetyt, ale także stanie się gwiazdą świątecznego stołu.

Widok z góry na schab w sosie chrzanowym z sosem i ryżem na białym talerzu
Na Wielkanoc warto przygotować pikantny schab w sosie chrzanowym. Getty Images/LauriPatterson/zdjęcie ilustracyjne

Schab w sosie chrzanowym – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 – 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 bulwy selera,
  • 1 cebula,
  • szczypta soli,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • 8 ziaren pieprzu.

Sos chrzanowy:

  • 100 g startego chrzanu,
  • 320 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 100 ml rosołu,
  • 40 ml śmietanki 18 procent,
  • 20 g posiekanego koperku.

Jak zrobić schab w sosie chrzanowym?

Sposób przygotowania:

  1. Schab umyłam, zalałam zimną wodą i zagotowałam.
  2. Wodę posoliłam, włoszczyznę oczyściłam, obrałam i pokroiłam w równe kawałki.
  3. Warzywa dodałam do gotującego się mięsa i doprawiłam przyprawami.
  4. Mięso gotowałam w wywarze, pokroiłam w poprzek włókien w plastry.
  5. Patelnię umieściłam na palniku o średniej mocy i rozpuściłam masło.
  6. Dodałam przesianą mąkę pszenną, rozprowadziłam wywarem z gotującego się mięsa i dokładnie mieszałam, aby sos był gładki.
  7. Do zasmażki wlałam śmietankę i starty chrzan. Sos chrzanowy przyprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
  8. Do sosu chrzanowego dodałam posiekany koperek.
  9. Schab w sosie chrzanowym jest gotowy do podania.

Sposób podania schabu w sosie

Do porcji schabu w sosie można podawać ugotowaną kaszę gryczaną, brązowy ryż lub tradycyjne purée ziemniaczane. Warto także sięgnąć po prostą, szybką i tanią surówkę z pora lub z kapusty pekińskiej. Takie danie świetnie smakuje z ćwikłą z chrzanem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gotuj zdrowo

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Na wielkanocny obiad robię delikatny schab w sosie chrzanowym. Tak przygotowane mięso jest miękkie i soczyste. Poznaj tradycyjny przepis - Strona Kuchni

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto