– Ocenialiśmy przede wszystkim estetykę przygotowanego posiłku, dobór niewysoko przetworzonych produktów oraz prezentację i kulturę uczestników – wyjaśnia Małgorzata Komar z wieluńskiego sanepidu, szefowa jury, które po obejrzeniu wszystkich dań miało trudny orzech do zgryzienia, bo posiłki i desery prezentowały się smacznie nie tylko pod kątem wizualnym, ale i odżywczym.
Ostatecznie jury w składzie: Małgorzata Komar, Zofia Spaleniak, Edyta Wnuk, Magdalena Gaicka, Agnieszka Madziara i Andrzej Dąbrowski przyznało I miejsce klasie II a w składzie: Dominika Klatka, Zuzanna Tasarz, Aleksandra Olejnik, Małgorzata Domagała.
– Przygotowałyśmy m.in. jajka z tuńczykiem, papryczki nadziewane serkiem wiejskim, rzodkiewką i szczypiorkiem, sałatkę owocową, jogurt truskawowy z płatkami oraz sok wyciskany ze świeżych pomarańczy – pokazują zwyciężczynie konkursu.
II miejsce zajeła kl. I f (Natalia Młynarczyk, Igor Kowański , Agata Żuchowska, Natalia Panek) III kl. II c ( Agata Martyn, Dominika Szymajtys, Sandra Drosińska, Rafał Howis) IV kl. III e/c, V kl. I a, VI kl. I a, VII kl. I c, VIII kl. I b, IX kl. I d.
Organizatorami konkursu są: Elżbieta Pawłowska, Beata Bandera i Magdalena Gaicka. Oprawę plastyczną przygotowały: Renata Placek, Izabela Reczkin-Gagatek i Małgorzata Urbaniak.
– Głównym celem konkursu jest przede wszystkim zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia na zdrowie młodzieży w wieku dorastania, a przy okazji wyrobienie sprawności w posługiwaniu się językiem obcym – dodaje Agnieszka Madziara, wicedyrektor Gimnazjum nr 1.
Czytaj także w jutrzejszym oraz piątkowym wydaniu Dziennika Łódzkiego.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?