Międzynarodowy Dzień Pizzy. Przygotuj swoją własną pizzę PRZEPISY
Pizza na spodzie z kalafiorem Składniki: - boczek (np. z beczki JBB Bałdyga) - czarne oliwki - suszone pomidory - ziarna słonecznika - parmezan - świeża bazylia Sos do pizzy: - 100 g przecieru pomidorowego - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz, oregano Spód do pizzy: - 600 g kalafiora - jajko - 200 g startego sera żółtego - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kalafior podziel na różyczki, rozdrobnij w melakserze. Rozdrobniony kalafior gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, często mieszając. Odcedź i odstaw do wystudzenia, następnie odciśnij w ściereczce z nadmiaru wody. Dodaj jajko oraz ser żółty. Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj okrąg na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 190 °C piekarniku przez 20 minut. Składniki na sos wymieszaj. Posmaruj upieczony spód. Na wierzchu ułóż pozostałe składniki. Na koniec posyp startym parmezanem. Piecz jeszcze przez 15 minut.