Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym. Idealne na Wielkanoc i nie tylko [PRZEPIS]

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Udostępnij:
Te kotleciki zachwycą twoich gości. Zobacz, jak łatwo z białej kiełbasy można wyczarować pyszne danie

Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym

Składniki na kotleciki:

  • 1/2 kg surowej białej kiełbasy
  • 1 jajko surowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • majeranek ok. łyżeczki
  • mąka pszenna

Składniki na sos:

  • 200 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia
Kiełbasę wyciskamy z osłonki do głębokiej miseczki. Dodajemy jajko, paprykę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Całość dobrze mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące pszennej i pieczemy na patelni. W rondelku rozpuszczamy masło do sosu chrzanowego. Następnie zasypujemy je mąką pszenną i mieszamy. Całość zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy, po czym dodajemy chrzan. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie