Dzień pizzy. Jak zrobić pizzę?
Pizza to prosta potrawa z mąki, drożdży i dodatków, jakie kto lubi. Stałe są składniki na ciasto drożdżowe oraz ser i pomidory. Reszta to kwestia inwencji i upodobań.
Prosta potrawa kuchni włoskiej pochodzi z Neapolu, gdzie w znanej nam formie zaczęła być podawana w XIX wieku. Powstała wtedy najprostsza i najsłynniejsza Margherita. Na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, matki króla Włoch Wiktora Emanuela. Skomponowana w kolorach włoskiej flagi: czerwone pomidory, biała mozzarella i zielona bazylia.
Pizza początkowo była prostą potrawą, dzięki którym biedota mogła zaspokajać głód. To kawałek ciasta zapieczonego w piecu z oliwą, solą, a czasem i serem. Nazwa pizza natomiast pochodzi od wyrazu “picea” po łacinie, co oznacza placek mączny. Taka potrawa jest prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić tanio i ze wszystkiego co jest pod ręką w kuchni.
Przepis na pizzę
Dzień pizzy obchodzony jest 9 lutego. Można wybrać się do lokalu serwującego to danie, albo spróbować swoich sił w kuchni. Oto prosty przepis na domową pizzę z piekarnika. Pizza smaczna i prosta. Jak zrobić ciasto na pizzę? Jakie dodatki na pizzę?
Składniki:
25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (rozczyn ze świeżych drożdży zwiększa objętość o ok. 3 razy).
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Wymieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Blachę posmarować oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać, rozprowadzając po całej powierzchni.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać serem ułożyć dodatki. Odczekać ok. 15 minut aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku min. 250 st. C przez ok. 10 minut.
W zależności od tego ile dodamy soli i cukru, regulujemy tym jego pulchność i sprężystość ciasta. Kiedy dodamy więcej cukru do ciasta drożdże lepiej wyrosną. Jeśli dodamy więcej soli, przyhamujemy ich wzrost co wydłuży fermentację ciasta. Dobrze osolone ciasto jest łatwiejsze w wyrobieniu.
Pizza domowa ma ten atut, że wiemy jakie dodaliśmy składniki i jak jest przygotowywana. Gotowa pizza powinna mieć ciasto zarumienione na złoty kolor, szczególnie od spodu.
Dzień pizzy 9 lutego. Prosty przepis na pizzę z piekarnika. ...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?