Monika Stępień z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Gosławskiej w powiecie łowickim proponuje pierogi z serem i sosem z malin. To danie konkursowe panie prezentowały na Festiwalu Smaku Regionu Łódzkiego, który wygrały.
Składniki na ciasto:
- 1000 g mąki pszennej tortowej;
- 550 ml bardzo gorącej wody;
- płaska łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 1000 g twarogu wiejskiego;
- trochę prawdziwej wanilii;
- 200 g śmietany kwaśnej 18%;
- 100 g cukru.
Przygotowanie:
Na początku wyrabiamy farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki. Gotowy odstawiamy.
Zabieramy się za ciasto. Mieszamy mąkę z solą, dolewamy ciepłą wodę i zaganiany ciasto. Odstawiamy na chwilę.
Po około 30 minutach zabieramy się za lepienie pierogów, które gotujemy w wodzie z solą i odrobioną oleju. Wyjmujemy po odczekaniu 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Aleksandra Kuchciak z Koła w Woli Gosławskiej poleca też lokalne produkty. – Sami robimy śmietanę, sami zbieramy śliwki i truskawki – mówi pani Aleksandra. – Mamy też lokalną mąkę, z młyna w Bąkowie.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus wspiera kuchnię lokalną powiatu łowickiego. Lokalne firmy i organizacje zajmujące się kulinariami mogą liczyć na pomoc ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?