Szukasz pomysłu na ciekawy smak? Chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości oryginalną zupą? Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki:
1 kg marchwi, obranej i posiekanej
100 g masła
2 duże cebule pokrojone w drobną kosteczkę
1 pomarańcza
korzeń imbiru około 5 cm posiekany w drobną kostkę
wywar warzywny lub drobiowy ok. 4 szklanek
pieprz
sól
150 ml śmietany 30%
5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka, smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchew i imbir. Skórkę pomarańczy ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Dodajemy startą skórkę pomarańczy. Wlewamy bulion. Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera. Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?