Wyroby z powiatu wieluńskiego wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. Rozstrzygnięto konkurs na zdjęcie potrawy ZDJĘCIA

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Chrzan nadwarciański po staropolsku, szynka wieluńska z lagi, wędzonki z Dzietrznik - to niektóre tradycyjne wyroby kulinarne z powiatu wieluńskiego posiadające ministerialne certyfikaty. Rozstrzygnięty został konkurs na zdjęcie potrawy z ich wykorzystaniem

Pozycje z powiatu wieluńskiego widniejące na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to wyroby z mięsa, chrzan w różnych postaciach oraz ogórki. Wytwarzane są na terenie gmin Osjaków i Pątnów.

W 2022 r. podjęto szereg działań mających na celu wypromowanie kulinariów z ministerialnym certyfikatem. To za sprawą finansowanego z budżetu obywatelskiego projektu, który realizuje Fundacja Made In Wieluń. Jej prezes Karol Tomczyk zachęca również kolejnych lokalnych producentów do wnioskowania o wpis na listę LPT.

Zorganizowany został konkurs z nagrodami na zdjęcie posiłku/potrawy wykonanych przy użyciu produktów z powiatu wieluńskiego wpisanych na LPT. Fundacja Made In Wieluń przyznał I miejsce: Jadwidze i Sebastianowi Michałczykom, druga nagroda przypadła grupom przedszkolnym z Publicznego Przedszkola nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi w Wieluniu, a trzecia społeczności Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kraszkowicach. Wyróżnieni zostali Justyna Sutarzewicz-Kiczka, Marek Patyk i Piotr Pabisiak.

ZOBACZ W GALERII: ZDJĘCIA KONKURSOWE ORAZ PREZENTACJE PRODUKTÓW Z MINISTERIALNYM CERTYFIKATEM

Kulinaria z powiatu wieluńskiego na Liście Produktów Tradycyjnych

W październiku Karol Tomczyk zorganizował konferencję poświęconą tej tematyce, połączoną z prezentacją możliwości zastosowania w kuchni produktów tradycyjnych z powiatu wieluńskiego. Zasady certyfikacji przybliżyła Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wniosek o wpis na LPT składa się za pośrednictwem Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje wstępnej weryfikacji.

- Lista powstała przede wszystkim po to, żeby udokumentować nasze dziedzictwo, ale także żeby promować te produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami, nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Pełni również rolę „inkubatora”, to znaczy przygotowuje wybranych producentów do zgłoszenia się do unijnego rejestru produktów tradycyjnych – wyjaśnia prezes Byszewska.

Prawo do umieszczenia na Liście Produktów Tradycyjnych mają produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, stanowiących element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane, oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.

Projekt pod nazwą „Pyszna z natury – Lista Produktów Tradycyjnych Made in Wieluń” Karol Tomczyk zgłosił do regionalnego budżetu obywatelskiego w 2021 r. Na inicjatywę oddano ponad 1,5 tys. głosów. Jakie inne projekty uzyskały finansowanie z budżetu województwa, możecie przeczytać tutaj: Budżet obywatelski "Łódzke na plus" 2021 - wynki głosowania

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie