- Przygotowałyśmy zupę chrzanową i schab z sosem chrzanowym. To potrawy, które przygotowywały nasze babcie i mamy, a teraz robimy je my i dalej przekazujemy z pokolenia na pokolenie. – mówią Ilona Różycka i Wiesława Pawełoszek z Koła Gospodyń Wiejskich w Obrowie w gminie Kiełczygłów.
Swoje stoisko miało także Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Osjakowskiej. Czym kusiło?
- Przede wszystkim jajkami faszerowanymi chrzanem i ozorkami w sosie chrzanowym. Najwięcej osób zajadało się jednak naszą szarlotka z bitą śmietaną – mówi Teresa Pabjaniak.
Wojewódzkie święto chrzanu było okazją nie tylko do degustacji pysznych potrawa. Rozstrzygnięto też konkursy: plastyczny, wiedzy na temat upraw chrzanu, kulinarny na najlepszą potrawę z wykorzystaniem chrzanu oraz najokazalszy korzeń chrzanu. Zorganizowano też wystawę na temat walorów zdrowotnych chrzanu, historii jego uprawy.
Imprezę objął patronatem marszałek województwa łódzkiego.
- Walczymy o markę województwa. Jeżeli starania tych czterech powiatów zostaną dostrzeżone to jest szansa na to, że to będzie marka województwa, bo przecież 70 proc. produkcji chrzanu odbywa się właśnie w tym regionie – mówi Dorota Ryl, wicemarszałek województwa łódzkiego.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?