Wiosna sprzyja grzybom. Widać smardze i czarki szkarłatne. Uwaga na piestrzenice kasztanowate! Co jeszcze zbierzesz w maju?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Owocniki smardzów najczęściej pojawiają się w kwietniu i maju, jednak ze względu na zmiany klimatu oraz ocieplenie, pierwsze da się zauważyć nawet w lutym. Grzybów tych nie można zbierać w lasach, znajdują się pod ochroną. Miłośnikom gatunku pozostaje zbieranie ich m.in. na terenie ogrodów, parków, szkółek leśnych, a także innych terenach zielonych uprawianych przez człowieka.
Owocniki smardzów najczęściej pojawiają się w kwietniu i maju, jednak ze względu na zmiany klimatu oraz ocieplenie, pierwsze da się zauważyć nawet w lutym. Grzybów tych nie można zbierać w lasach, znajdują się pod ochroną. Miłośnikom gatunku pozostaje zbieranie ich m.in. na terenie ogrodów, parków, szkółek leśnych, a także innych terenach zielonych uprawianych przez człowieka. pixabay.com/bethL
Choć wiosna nie sprzyja grzybom, ich wybór nie jest duży i trzeba się natrudzić, by jakieś znaleźć, wielu pasjonatów próbuje swoich sił i wyrusza z koszykiem w gąszcz traw i drzew. Szczęśliwcy mogą wrócić do domu m.in. ze smardzami lub żółciakami. Trzeba jednak zachować ostrożność i mieć wiedzę – mnóstwo grzybów, występujących w tym okresie, jest trujących. Jakie gatunki da się zebrać w maju? Których nie wolno wynosić z lasu?

Spis treści

Nie garściami, ale wiosną też da się zebrać grzyby

To jeszcze nie jest sezon grzybowy w pełni, bo na pierwsze kurki lub prawdziwki musimy poczekać, nie oznacza to jednak, że u szczytu wiosny koszyk będzie pusty. Przy dokładnym przeczesaniu zakamarków mchu i traw, a także przy odrobinie szczęścia, można znaleźć ciekawe okazy. Należy jednak uważać, o tej porze roku wiele grzybów może być trujących i łatwo o pomyłkę.

Każda pora roku niesie wspaniałe cuda natury. Latem i jesienią masowo wyruszamy po borowiki, podgrzybki czy maślaki. W okresie zimowym oko i często kubki smakowe cieszą płomiennice zimowe i boczniaki ostrygowate, zaś wiosną szczególną uwagę przykuwają smardze lub żółciaki.

Smardze. W tym roku pojawiły się wcześniej

Wyjątkowy wygląd smardza przykuwa oko, kapelusz o jamowatej i nieregularnej formie zrasta się z nogą. Grzyby najczęściej mają zabarwienie szare, beżowe, niekiedy z domieszką żółci.

Związane są z wilgotnym środowiskiem. Rośną w lasach, parkach, na łąkach. Lubią towarzystwo jesionów, wiązów, a nawet drzew owocowych – czytamy na stronie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.

Najczęściej spotykane są:

  • smardz zwyczajny, inaczej jadalny,
  • smardz stożkowaty,
  • smardz półwolny.

Można też natrafić na gatunki wyniosłego lub grubonogiego.

Owocniki smardzów najczęściej pojawiają się w kwietniu i maju, jednak ze względu na zmiany klimatu oraz ocieplenie, pierwsze da się zauważyć nawet w lutym. Grzyby są uważane za rarytas, należy jednak pamiętać, aby nie jeść ich na surowo. Wymagają obróbki, świetnie sprawdzą się w wersji duszonej, smażonej, a także jako baza sosów lub dodatek do dań.

Niektóre substancje zawarte w smardzu jadalnym wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej, wskazują Lasy Państwowe.

Gdzie szukać smardzów? Nie wszędzie można je zbierać

Choć smardze można spotkać w wielu miejscach, np. w lasach, parkach, przy akwenach lub na wilgotnych terenach, nie wszędzie można je zbierać. Rozporządzenie ministra środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów określa, że grzybów tych nie można zbierać w lasach, znajdują się pod ochroną. Miłośnikom gatunku pozostaje zbieranie ich m.in. na terenie ogrodów, parków, szkółek leśnych, a także innych terenach zielonych uprawianych przez człowieka.

Oto sobowtór smardza, jest trujący

Na grzybobraniu nietrudno o pomyłki, zwłaszcza jeśli nie ma się doświadczenia w tym temacie. Warto wiedzieć, że ze smardzem można pomylić m.in. naparstniczki oraz piestrzenice. Szczególnie groźna jest piestrzenica.

Początkujący grzybiarze mogą pomylić smardze ze śmiertelnie trującą piestrzenicą kasztanowatą – przestrzegają LP w Białymstoku.

Piestrzenica kasztanowata – rośnie w lasach iglastych, zwłaszcza sosnowych, spotkać ją można na polanach i innych otwartych terenach. Rośnie w sąsiedztwie pni drzew i między ich korzeniami. Lubi piaszczyste gleby – przekazuje z kolei Nadleśnictwo Olsztyn.

Pofałdowany kapelusz może zmylić, jednak po dokładnej analizie można dostrzec, że środek nie ma charakterystycznych żeber, a kolor jest ciemniejszy niż u smardza, osiąga barwę brązu. Spożycie piestrzenicy wywołuje silne zatrucia, uszkadza też narządy, głównie nerki i wątrobę. Leśnicy radzą, aby nie zrywać i również nie dotykać grzyba, gdy przypadkiem natkniemy się na niego podczas wiosennej wędrówki.

Te grzyby spotkasz w lesie wiosną

Oprócz smardzów, na światło dzienne zaczynają wyrastać inne grzyby. Wśród drzew kryją się m.in.:

  • gęśnice wiosenne,
  • żółciaki siarkowe,
  • żagwiaki łuskowate.

Gęśnica wiosenna wcześniej nosiła nazwę majówki wiosennej. Pojawia się już w kwietniu, można ją zbierać do czerwca. Kapelusze mają białą lub kremową barwę, a sam miąższ jest mięsisty. O ile grzyb zalicza się do jadalnych i dość smacznych, często jest zarobaczony, a znalezienie „czystego” okazu jest trudne.

Kurczak z lasu? To możliwe. Tak mówi się o żółciaku siarkowym. Pierwsze huby pojawiają się w maju, nie da się ich przeoczyć. Intensywny kolor i miejsce występowania – pnie drzew, przyciągają uwagę. Nadają się do spożycia, jednak tylko po obróbce termicznej, surowe szkodzą. Warto też wybierać młode osobniki, te starsze nawet po przyrządzeniu nie smakują dobrze.

Do jadalnych hub zalicza się również żagwiaka łuskowatego. Nazwę zawdzięcza obecności łusek na kapeluszu, który może osiągać kilkadziesiąt cm długości. Pasożytuje na drzewach liściastych. Choć oficjalnie można jeść młode osobniki, oczywiście po obróbce cieplnej, w Polsce nie jest to popularny produkt.

Czarka szkarłatna jako zwiastun wiosny. Co to za grzyb?

Leśnicy zwracają też uwagę na czarkę szkarłatną, którą można spotkać w polskich lasach. To typowo wiosenny grzyb, jeszcze w maju można zawiesić oko na jego czerwonych owocnikach. Jeszcze niedawno była pod ścisłą ochroną, dziś jednak można ją zbierać. Jak podpowiada nazwa, wyglądem przypomina czarkę, miseczkę. Zdania na temat spożywania grzyba są podzielone, niektórzy twierdzą, że jest jadalna, część atlasów klasyfikuje ją jako niejadalną.

Lepiej, aby ze względu na swój charakterystyczny i piękny wygląd pozostały w lesie – czytamy na stronie Nadleśnictwa Bogdaniec.

Źródło: Lasy Państwowe

Święto sadów w Wierzchowicach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wiosna sprzyja grzybom. Widać smardze i czarki szkarłatne. Uwaga na piestrzenice kasztanowate! Co jeszcze zbierzesz w maju? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie