MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago...
fot. undefined undefined/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Babka lancetowata

Babka lancetowata lub inaczej wąskolistna (Plantago lanceolata) to nie tylko surowiec na syrop przeciwkaszlowy, ale przede wszystkim smaczne liście. Mają przyjemny i łagodny smak, a sprawdzają się w zupach i sosach (posiekane), a także sałatkach i serkach ziołowych. Warto przygotować także smażone liści babki w cieście.

Zobacz również

Złodziejka wsiadła do auta strażnika miejskiego i zarządziła ucieczkę!

Złodziejka wsiadła do auta strażnika miejskiego i zarządziła ucieczkę!

Arkadiusz Miłoszewski: Zbiórki ofensywne Trefla przesądziły o jego wygranej

Arkadiusz Miłoszewski: Zbiórki ofensywne Trefla przesądziły o jego wygranej

Polecamy

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

HIT DNIA
Masz lecieć samolotem? Weź te leki, mogą ci uratować życie

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać