Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wieluński gastronomik weźmie udział w projekcie "Gotuj lokalnie"

Redakcja
Wyroby kulinarne uczniów ZS nr 1 zawsze cieszą się dużym wzięciem
Wyroby kulinarne uczniów ZS nr 1 zawsze cieszą się dużym wzięciem Zbyszek Rybczyński
Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu został zakwalifikowany do ogólnopolskiego programu "Gotuj lokalnie". Uczniowie klas gastronomicznych zgłębią wiedzę na temat tradycyjnych, regionalnych produktów

Zakończyła się rekrutacja do projektu „Gotuj lokalnie”, w ramach którego uczniowie szkół średnich o profilu gastronomicznym, pod okiem swoich nauczycieli, poznają tajniki wykorzystania produktów lokalnych w nowoczesnej kuchni polskiej. Wśród 18 placówek zakwalifikowanych do programu znalazł się Zespół Szkół nr 1 w Wieluniu. Placówka jest jedną z dwóch w województwie łódzkim, obok Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 1 w Zgierzu, której uczniowie będą rozwijać swoje umiejętności i pasję do gotowania podczas warsztatów kulinarnych.

Projekt „Gotuj lokalnie" jest organizowany już po raz piąty przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Jego uczestnicy wezmą udział w zajęciach praktycznych i teoretycznych, a także będą mieć okazję, by zaprezentować swoje umiejętności przed doświadczonymi kucharzami i dziennikarzami kulinarnymi, m.in. Marcinem Budynkiem oraz Josephem Seeletso.

– Program od samego początku wzbudza duże zainteresowanie wśród szkół gastronomicznych. W tym roku zgłosiło się aż 86 placówek z całej Polski. Oznacza to, że organizowanie tego typu przedsięwzięć jest potrzebne – to także szansa dla młodzieży z mniejszych miejscowości, by kształcić się pod okiem najlepszych – mówi Marek Zagórski, Prezes Zarządu Fundacji EFRWP.

Projekt „Gotuj lokalnie” podzielony jest na trzy etapy: szkolenie z szefami kuchni, które w tej edycji przeprowadzą m.in. Marcin Budynek, Jerzy Pasikowski i Joseph Seeletso, skierowane do nauczycieli
z placówek biorących udział w programie w ramach Targów EuroGastro 2015, warsztaty kulinarne prowadzone przez nauczycieli w szkołach (zajęcia teoretyczne oraz praktyczne), a także konkurs dla uczniów na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. Jego zwycięzcy otrzymają nagrodę specjalną – kurs w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Dodatkowo na wszystkich finalistów czekają nagrody rzeczowe. Więcej informacji o projekcie „Gotuj lokalnie” znajduje się na stronie kuwww.efrwp.pl.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto