O zaletach i wadach czekolady, a także o jej coraz to nowych rodzajach mówiła w czwartek w sali widowiskowej Wieluńskiego Domu Kultury prof. Agnieszka Kita z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
- Czekolada to przede wszystkim przyjemność, ale jak najbardziej może być połączona ze zdrowiem - mówiła wykładowczyni, wskazując m.in. na coraz większą popularność produktów, których składnikiem jest stewia - mniej kaloryczna od cukru i zarazem 400 razy słodsza.
Gość z Wrocławia ostrzegał jednak, że klasyczna czekolada to bomba kaloryczna i muszą na nią uważać nie tylko diabetycy.
- Może nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale na przykład osoby nadpobudliwe i nerwowe też nie powinny się raczyć czekoladą - zwracała uwagę prof. Kita.
Prelekcji towarzyszyła wystawa prac członków sekcji plastycznej „Akwarelki”.
31 maja zawitają do Wielunia studenci z Wieruszowa. Zwiedzą wystawę o bursztynie w muzeum, a potem wybiorą się na wycieczkę ze słuchaczami wieluńskiego U3W. Trasa będzie wiodła dawnym szlakiem bursztynowym. Będzie to podsumowanie roku akademickiego, który należy zaliczyć do udanych.
- Cieszy to, że jest coraz więcej osób, które chcą u nas wygłaszać prelekcje i coraz częściej reprezentują one renomowane uczelnie. W mijającym roku wykłady odbywały się średnio co dwa tygodnie. Szczególnym wzięciem cieszą się te o tematyce psychologicznej. Cenimy sobie współpracę z naszą Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną - podkreśla Agnieszka Mikulska, dyrektor Wieluńskiego Domu Kultury, pod którego opieką działa Uniwersytet III Wieku.
- Staramy się, żeby oferta uniwersytetu była coraz szersza. Dużym zainteresowaniem cieszyły się przede wszystkim zajęcia informatyczne, które odbywały się w aż trzech grupach - dodaje Agnieszka Mikulska.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?