Pyszne potrawy nie tylko na świąteczny stół. Wyszukane pomysły, najlepsze przepisy
Kotleciki z białej kiełbasy z sosem chrzanowym
składniki na kotleciki
1/2 kg surowej białej kiełbasy
1 jajko surowe
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
majeranek ok. łyżeczki
mąka pszenna
składniki na sos:
200 ml bulionu
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia
Kiełbasę wyciskamy z flaków do głębokiej miseczki. Dodajemy jajko, paprykę, rozgnieciony czosnek, sól, pieprz i majeranek. Całość dobrze mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące pszennej i pieczemy na patelni
Na czystej patelni rozpuszczamy masło do sosu chrzanowego. Następnie zasypujemy je mąką pszenną i mieszamy. Całość zalewamy bulionem. Chwilę gotujemy, po czym dodajemy chrzan. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.