Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszne potrawy nie tylko na świąteczny stół. Wyszukane pomysły, najlepsze przepisy

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Najlepsze przepisy na pyszne dania idealne na świąteczny stół i nie tylko. Już dziś zastanów się, czym zaskoczysz swoich gości podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Nie masz pomysłu na świąteczny obiad? A może szukasz pysznych przekąsek lub sprawdzonych ciast? Zainspiruj się naszą galerią z przepisami.

Pyszne dania nie tylko na święta

Święta Wielkanocne 2024 zbliżają się wielkimi krokami. Już dziś warto się zastanowić, co w tym roku zagości na naszych stołach. Oprócz tradycyjnych dań, może się znaleźć na nim mnóstwo innych smakołyków. Zaskocz swoich bliskich i przyjaciół smacznymi daniami i przekąskami. Chcesz zaserwować coś wyjątkowego? Sprawdź nasze propozycje na świąteczny obiad czy kolację. Mamy także coś dla smakoszy słodkości. Sprawdź w naszej galerii propozycje dań na świąteczny stół.

Pyszne potrawy nie tylko na świąteczny stół. Wyszukane pomys...

Wybrane przepisy

Przepis na szybką sałatkę wielkanocną z tuńczykiem i fasolą

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 200 gram dużej fasoli jaś,
  • 2 średnie czerwone cebule,
  • 1 duża cytryna,
  • pęczek natki pietruszki,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Najpierw moczymy fasolę przez ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy ją i studzimy.
  2. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  3. Pietruszkę drobno siekamy i mieszamy w dużej misce z cebulą, sokiem wyciśniętym z cytryny i kilkoma łyżkami oliwy.
  4. Do naczynia dodajemy ugotowana fasolę, rozdrobionego tuńczyka i całość delikatnie mieszamy.
  5. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Potrawa najlepiej smakuje po ok. 3 godzinach od przygotowania.

Sałatka smakowicie się prezentuje, jeśli wykorzystamy do jej przygotowania dużą fasolę. Jednak jeśli nie mamy czasu, zamiast suchej fasoli jaś, którą trzeba namoczyć i ugotować, można wykorzystać gotową fasolę z puszki.

Sałatka wielkanocna z jajkiem, kurczakiem i grzankami – przepis na sałatkę Cezar

Składniki podstawowe:

  • 400 g filetu z kurczaka eko,
  • 2 łyżka oliwy z oliwek
  • 3/4 główki dużej sałaty rzymskiej,
  • 30 dkg pomidorków koktajlowych,
  • 5 jajek z wolnego wybiegu,
  • 50 gram tartego parmezanu,
  • mini bagietka.

Składniki na sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 1-2 łyżeczki sosu worcestershire, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek majonezu, sól i czarny pieprz do smaku.

Filet z kurczaka kroimy w pasy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i polewamy oliwą. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy mięso przez kilka minut z każdej strony, a gdy się zarumieni, zdejmujemy je z patelni i odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. Następnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę lub w plastry bagietkę, aż powstaną chrupiące grzanki, po czym również zdejmujemy ją z patelni.

Następnie przygotowujemy sos do sałatki: zgnieciony ząbek czosnku mieszamy musztardą, sokiem z cytryny, majonezem i sosem worcestershire, mieszamy, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

W kolejnym kroku płuczemy, suszymy i rwiemy sałatę, układamy ją na głębszym półmisku lub od razu na talerzach dla gości. Dodajemy zgrillowanego kurczaka, pokrojone na pół pomidorki i ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Całość skrapiamy sosem i dodajemy grzanki oraz parmezan.

Pulpety w sosie chrzanowym – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mielonej cielęciny,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 400 ml bulionu warzywnego,
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka startego chrzanu.

Jak zrobić pulpety w sosie chrzanowym?

Sposób przygotowania:

  1. Mieloną cielęcinę wyjęłam z lodówki 2 godziny wcześniej, zanim zaczęłam robić pulpety.
  2. Mięso powinno nabrać temperatury pokojowej.
  3. Bułkę namoczyłam w wodzie przez 5 minut, a następnie dokładnie odsączyłam.
  4. W szklanej misce łączyłam mieloną cielęcinę z bułką i dokładnie wyrabiałam.
  5. Następnie dodałam jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i olej rzepakowy.
  6. Masę na pulpety dokładnie wyrobiłam i zwilżonymi dłońmi uformowałam 8 pulpetów.
  7. Bulion warzywny zagotowałam i wkładałam pulpety na wrzątek. Mięso gotowałam przez 15 minut.
  8. Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam mąkę i zrobiłam zasmażkę.
  9. Następnie powoli wlewałam ciepłe mleko, ciągle mieszając. Powinien powstać rodzaj beszamelu.
  10. Sos można rozrzedzić bulionem, w którym gotowały się pulpety.
  11. Pod koniec gotowania sos należy doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  12. Na sam koniec do sosu wrzuciłam posiekany koperek i starty chrzan.
  13. Dokładnie wymieszałam i włożyłam wyjęte z gotującego się wywaru pulpety cielęce.
  14. Pulpety w sosie chrzanowym zagotowuję w sosie i podaję od razu.

Dodatki do pulpetów w sosie chrzanowym

Domowe pulpeciki można podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z pieczonymi ziemniakami. Najbardziej tradycyjnym zestawem będzie podanie ich z purée ziemniaczanym i domową mizerią. Świetnie sprawdzi się także surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy.

Babka gotowana – przepis babci

Czas przygotowania: 20 minut + 1,5 godziny gotowania
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • szklanka drobnego cukru,
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżka spirytusu,
  • łyżka bułki tartej do wysypania formy.

Na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej,
  • 100 g śmietanki 30%.

Babka gotowana – jak zrobić puszyste ciasto na Wielkanoc?

  1. Najpierw wymieszałam suche składniki: w misce połączyłam mąkę, sól, pół szklanki zwykłego cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiałam je przez sitko.
  2. W mikserze utarłam miękkie masło z drugą połową cukru.
  3. Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka dodałam po kolei do masła i ucierałam.
  4. Następnie do masy dodałam suche składniki z pierwszej miski, spirytus i dalej ucierałam.
  5. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta już bez ucierania w mikserze, tylko delikatnie wymieszałam całość.
  6. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy na babkę gotowaną.
  7. Formę zamknęłam i umieściłam w dużym garnku z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy.
  8. Ustawiłam palnik na średni ogień tak, by woda cały czas lekko się gotowała. Gotowanie powinno trwać ok. 1,5 godziny. Jeśli forma zacznie się unosić w wodzie można ją czymś dociążyć.
  9. Po ugotowaniu wyjęłam formę i ostrożnie wyłożyłam babkę do ostygnięcia.
  10. W tym czasie przygotowałam prostą polewę czekoladową. Śmietankę podgrzałam powoli w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Kiedy się rozpuściła, zdjęłam rondelek z ognia i mieszałam całość do uzyskania jednolitej polewy.
  11. Ciepłą polewą polałam ostudzoną babkę.

Zobacz także

Te przepisy to prawdziwe perełki. Kwasek z kluskami tulanymi, zupa z jajek w koszulkach, coraz bardziej zapomniana czernina, parzybroda, jagły i wiele innych. Sprawdźcie, co kiedyś jadano z wielką ochotą. Być może któryś z tych przepisów was zainspiruje i danie na stałe znajdzie swoje miejsce w waszym domowym menu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto