Warsztaty pieczenia chleba były doskonałą okazją do pozyskania wiedzy, ale również do nawiązania relacji z podopiecznymi Domu Seniora w Wieluniu. Zajęcia poprowadził pan Eugeniusz Czcibór Chrzanowski, który tradycją pieczenia chleba dzieli się już od 31 lat. Swoją pasją pan Eugeniusz wprowadził wszystkich uczestników w magiczny czas przygotowania i pieczenia chleba.
Z wielkim zaangażowaniem braliśmy udział w wyrabianiu ciasta i formowaniu chlebków oraz przyrządzeniu masła jarzynowego wg przepisu samego „Mistrza” .Warsztaty były również miłym spotkaniem z zaprzyjaźnionymi pensjonariuszami Domu Seniora. Wspólnie degustowaliśmy upieczony chleb, rozmawialiśmy o rodzajach zboża i starych sposobach pozyskiwania mąki.Dziękujemy bardzo pani Elżbiecie Czarnuch, za umożliwienie nam udziału w tej pięknej i ciekawej lekcji. Dziękujemy Panu Eugeniuszowi za podzielenie się swoją niezwykłą pasją i ciepłem „ niczym świeżo upieczonym chlebem” - podsumowuje spotkanie Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy.
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?