Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W zeszłym stuleciu była hitem, do dziś nie straciła popularności. Czym jest nafta kosmetyczna i jakie ma właściwości?

Redakcja
Preparat ten stosowano przez pokolenie naszych babć i do tej pory cieszy się on dobrą sławą.
Preparat ten stosowano przez pokolenie naszych babć i do tej pory cieszy się on dobrą sławą. Ake Ngiamsanguan/ Getty Images
Ten niezwykle popularny specyfik chętnie stosowany był przez pokolenie naszych babć. Obecnie nafta kosmetyczna ma cały szereg zwolenników. Specyfik pomaga chronić włosy, pielęgnować je i nadaje im piękny wygląd, a stosowany na skórę pomaga w walce z trądzikiem. Jednocześnie może odstraszać między innymi specyficznym zapachem. Zobacz, jak oraz do czego stosować naftę kosmetyczną.

Spis treści

Czym jest nafta kosmetyczna?

Nafta kosmetyczna to inaczej olej parafinowy czy też parafina. Ta substancja powstaje w wyniku wielokrotnej destylacji ropy naftowej, torfu, smoły łupkowej albo smoły węgla brunatnego. Ta oleista, żółta ciecz ma intensywny, charakterystyczny zapach. Stosuje się ją między innymi w kremach, balsamach czy też kosmetykach do włosów. Jest tania, a zarazem skuteczna, co zapewniło jej wieloletnią popularność.

Czytaj też: Krem do twarzy na zimę możesz tanio i łatwo wykonać sama w domu! Cera będzie gładziutka i miękka. Sprawdź receptury

Do czego używa się nafty? Szerokie zastosowanie preparatu

Nafty kosmetycznej używa się zarówno do włosów, jak i na skórę twarzy oraz ciała. O czym warto pamiętać, nafta nie wnika ani w strukturę włosa, ani w głąb skóry. Nie oznacza to jednak, że nie ma żadnych właściwości. Tworzy warstwę izolacyjną, chroniąc przed zanieczyszczeniami, a także odparowywaniem wody.

Nafta kosmetyczna jako preparat na włosy. Wady, zalety i zastosowanie

Na co pomaga nafta kosmetyczna? Parafina stosowana na włosy będzie je chronić przed złamaniami, zapobiegnie elektryzowaniu się, a po umyciu ułatwi rozczesanie. Dzięki niej kosmyki są wygładzone i bardziej miękkie. Naftę porównuje się nawet do zabiegu keratynowego prostowania włosów. Po użyciu preparatu fryzura zyskuje objętość. Nafta pomaga w walce z łupieżem i rozdwojonymi końcówkami. Chroni przed zanieczyszczeniami, mrozem czy też promieniowaniem słonecznym. Preparat ten nie wnika w strukturę włosa i nie odżywia go, dlatego też decydując się na użycie nafty kosmetycznej, warto połączyć ją na przykład z witaminą A lub E. Pomimo tego, często podkreśla się jej właściwości ochronne.

Zobacz: Odpowiednia wcierka do włosów może być rozwiązaniem twoich problemów. Te preparaty zrobisz w domu w kilka minut!

Jak się powszechnie twierdzi, nafta wspomaga porost włosów. Innego zdania w tej kwestii jest trycholog Olga Poniatowska. Jak wskazuje influencerka w jednym ze swoich nagrań na Tik Toku, nafta niegdyś mogła powodować taki efekt ze względu na zawartość substancji drażniących skórę, które jednak we współczesnych preparatach nie ma surowców, które mogłyby pobudzić wzrost włosów.

Obecnie mamy kilka innych dostępnych surowców, których działanie pobudzające wzrost włosów zostało udowodnione naukowo, jak chociażby ekstrakt z zielonej herbaty, ekstrakt z rozmarynu czy kofeina – mówi w nagraniu Poniatowska. Jak dodaje trycholog, obecnie dostępne maski i odżywki dadzą lepszy efekt zarówno w odżywieniu włosów, jak w ich wzroście, niż nafta.

Jak używać nafty kosmetycznej na włosy? Jeśli jednak zdecydujemy się na użycie parafiny, można stosować ją jako składnik domowej maseczki lub też bezpośrednio na włosy. W tym drugim przypadku należy nałożyć preparat na skalp i włosy, a następnie pozostawić na około 10 minut. Po tym czasie umyć głowę szamponem. Naftę w takiej formie można stosować dwa razy w tygodniu.

Nafta kosmetyczna przy pielęgnacji skóry ciała i twarzy

Nafta kosmetyczna zmiękcza i nawilża skórę, tworząc barierę ochronną na jej powierzchni i zapobiegając utracie wody. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym łagodzi różnego rodzaju podrażnienia. Pomaga osobom, które zmagają się z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą, dużą suchością skóry i stanami zapalnymi. Stosuje się ją wówczas, smarując skórę lub też tworząc kompresy na konkretne obszary ciała. Parafiny używa się także w przeciwdziałaniu oraz redukcji blizn i rozstępów.

Nafta kosmetyczna używana jest w przypadku trądziku, ponieważ pomaga w złagodzeniu stanów zapalnych. Można nakładać ją miejscowo bądź po umyciu twarzy, nasączyć naftą wacik, przetrzeć cerę, a po 10 minutach umyć ciepłą wodą i nałożyć krem.

Uzupełnij domową apteczkę

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: W zeszłym stuleciu była hitem, do dziś nie straciła popularności. Czym jest nafta kosmetyczna i jakie ma właściwości? - Strona Kobiet

Wróć na wielun.naszemiasto.pl Nasze Miasto