W Wieluniu młodzież "łamała przepisy" pod okiem Karola Okrasy ZDJĘCIA

Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Zbigniew Rybczyński
Udostępnij:
W wieluńskim „gastronomiku” zorganizowano konkurs kulinarny dla młodzieży, w którym jurorami byli uznani kucharze z Karolem Okrasą na czele.

Indyk nadziewany gruszką, żurawiną i marchewką, pstrąg w pomidorowym pesto, roladki z króliczego combra – to niektóre potrawy, które przygotowali uczestnicy konkursu w warsztatach gastronomicznych w Wieluniu. Kulinarne zmagania pod hasłem „Kuchnie regionalne w nowoczesnej odsłonie” zorganizowano 21 kwietnia. Młodzież miała wyborną okazję zaprezentowania swoich umiejętności przed cenionymi szefami kuchni, w tym doskonale znanym ze szklanego ekranu Karolem Okrasą.

- Wzorem pana Okrasy zachęcaliśmy uczniów do „złamania” przepisów stosowanych w domach. Trochę pokombinować, połączyć różne smaki, zastosować nowoczesne techniki kulinarne – wyjaśnia Magdalena Kabała, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 1.

- Udział w takich wydarzeniach postrzegam wręcz jako obowiązkowy – podkreśla twórca programu „Okrasa łamie przepisy”.- Musimy być takim dobrym przykładem, jeśli chcemy, żeby ten zawód się pięknie rozwijał, żeby więcej osób interesowało się tą profesją, znajdowało w tym pasję i sposób na życie.

A jak wspomina swoje kulinarne początki? - Myślę, że były trudniejsze, bo nie było takich aż tak rozbudowanych konkursów, jak dziś. To była zupełnie inne rzeczywistość, choć trzeba przyznać, że wtedy zawód kucharza był bardzo ceniony i trudno było się dostać nawet do szkoły gastronomicznej – opowiada Karol Okrasa.

Oprócz uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu w konkursie wzięła udział dwuosobowa reprezentacja Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Gromadzicach. Organizację wydarzenia wsparło wiele wieluńskich firm, nie tylko z branży spożywczej.

W trakcie przygotowywania potraw uczniowie mogli liczyć na fachowe wskazówki jurorów. Igor Dudziński i Bartłomiej Bednarek dowiedzieli się, jak lepiej przygotować ciasto drożdżowe, z którego zrobili pampuchy, nadziewane białym serem, żurawiną, miodem i wanilią. Zarazem jednak gotowanie pod czujnym okiem kulinarnych maestro przechadzających się po kuchni podnosiło poziom trudności zadania.

- Na normalnych praktykach nauczyciele też przyglądają się naszej pracy, ale ich znamy i jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Tutaj pewien stresik był, ale jesteśmy jak najbardziej zadowoleni z tego nowego dla nas doświadczenia. To też fajne przetarcie przed egzaminami, które wkrótce przed nami – mówią Igor i Bartłomiej.

Konkurs był też okazją do promowania wyrobów spożywczych od lokalnych producentów, których każdy chętny mógł skosztować. - Do zorganizowania wydarzenia zmobilizowała nas sama młodzież, ich zapał do zrobienia czegoś więcej niż wynika ze szkolnego programu nauczania – dodaje Magdalena Kabała.

Wyniki konkursu

  • I miejsce Aleksandra Ziaja i Paweł Sułkowski - ptyś sernikowy z cremeux z marakui i limonki z wkładką zielone jabłuszko
  • II miejsce Weronika Włodarczyk i Kacper Pachołek – pierś z kaczki sous vide, marchewkowe puree, kaczka parmontier z konfitowaną cebulą
  • III miejsce Natalia Szczepańska i Dominika Mikulska - rolada z indyka z kurkami i mięsem z podudzia, gołąbki z farszem ziemniaczano-boczkowym, sos pieczarkowy
  • IV miejsce Martyna Luty i Monika Pietrzak – indyk nadziewany gruszką, żurawiną i orzechami serwowany z ziemniakiem szwedzkim, dresingiem orzechowym i sałatką z buraków i wiśni
  • V miejsce Julia Kiczka i Malwina Niewiadomska - pstrąg w pomidorowym pesto, ziemniak pieczony, sos porowy, pomidorki konfitowane
  • Nagroda "zero waste" Remigiusz Stępień i Korneliusz Studziński – roladki z combra królika ze śliwką z sosem owoców leśnych, tagiatelle z cukinii i puree z białych warzyw
  • Nagroda "Najciekawsze wykorzystanie produktu regionalnego" Marta Pilarska i Michał Oracz – regionalne gołąbki wegetariańskie
  • Wyróżnienie Bartłomiej Bednarek i Igor Dudziński – pampuchy nadziewane serkiem wieluńskim, miodem i żurawiną podawane z bitą śmietaną, owocami i ciastem cygaretkowym
  • Wyróżnienie Aleksandra Ziaja i Paweł Sułkowski – ptyś sernikowy z cremeux z marakui i limonki z wkładką zielone jabłuszko.

W Wieluniu młodzież "łamała przepisy" pod okiem Karola Okrasy ZDJĘCIA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie