Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Nocny wypadek. Samochód wypadł z drogi. W akcji śmigłowiec LPR

NOWE
Nocny wypadek. Samochód wypadł z drogi. W akcji śmigłowiec LPR

Pleszew widziany oczami najmłodszych! Nasze miasto pełne kolorów i radości

Pleszew widziany oczami najmłodszych! Nasze miasto pełne kolorów i radości

Polecamy

Ruszasz na urlop? Tego nie może zabraknąć w twojej apteczce turystycznej

Ruszasz na urlop? Tego nie może zabraknąć w twojej apteczce turystycznej

Wycofane produkty z PEPCO. Masz je w domu? Oddaj je do sklepu, bo są niebezpieczne!

Wycofane produkty z PEPCO. Masz je w domu? Oddaj je do sklepu, bo są niebezpieczne!

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce

Zapomniany wirus powraca i atakuje ze zdwojoną siłą. Coraz więcej zachorowań w Polsce