Wyjazd odbył się w ramach projektu "Let's think about bread - let's not just eat it" programu Comenius. Było to drugie spotkanie partnerskich szkół z Polski, Hiszpanii, Słowacji, Turcji i Włoch. Poprzednie odbyło się w Hiszpanii w listopadzie 2013 r.
Uczniowie liceum katolickiego w Wieluniu zwiedzili dużą, nowoczesną piekarnię, gdzie mogli przyjrzeć się, jakie rodzaje chleba, ciast i słodycze są wypiekane w Turcji. Dzięki gościnności pewnej rodziny tureckiej mogli zapoznać się z tradycyjnym sposobem wypiekania chleba. Oprócz zajęć związanych z tematyką projektu niezapomnianym przeżyciem były zdrowotne kąpiele w wapiennych tarasach Pamukkale, zwiedzenie antycznego miasta Laodycei i Hierapolis ze starożytnym teatrem, a także odwiedziny warsztatu, w którym ręcznie produkowane są dywany, obrusy i szale.
W Turcji gościło czworo uczniów liceum katolickiego w Wieluniu: Dominika Sobocińska, Żaklina Tomczyk, Bartosz Bednarek i Tomasz Klimek, oraz nauczyciele Karina Siwik i Anna Wolna.
- Pobyt w Turcji sprzyjał poznaniu kultury tego państwa. Na kilka dni staliśmy się częścią ich codziennego życia. Nie było to trudne zadanie, gdyż przyjęto nas niezwykle przyjaźnie i życzliwie – relacjonują uczniowie KLO. - Z zaciekawieniem przyjmowaliśmy nowe dla nas sytuacje, np.: pełną swobodę w zachowaniu pieszych i kierowców na ulicy, głośne śpiewy dochodzące z meczetów czy degustacje tradycyjnych potraw takich, jak: kebap, pide, baklava. Polubiliśmy wszechobecną turecką herbatę. Ciekawym doświadczeniem dla była wizyta w meczecie.
Kolejne spotkanie w ramach projektu "Let's think about bread - let's not just eat it" zaplanowano w październiku. Tym razem gospodarzem będzie wieluński “katolik”.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?