Potrawy regionu wieluńskiego. Te przepisy to prawdziwe perełki
Piróg gryczany
Składniki ciasto:
60 dkg mąki pszennej
10 dkg margaryny
5 dkg drożdży
1 łyzka gęstej śmietany
1 szkl. ciepłej wody rozmieszanej z mlekiem
3 jajka, sól
farsz:
1 kg ziemniaków
10 dkg kaszy gryczanej
15 dkg boczku wędzonego
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyzki smalcu
2-3 łyzki gęstej śmietany
Sos grzybowy:
grzyby świeże lub suszone
Przyprawy wg uznania
Śmietana i mąka do zagęszczenia sosu
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy farsz: gotujemy ziemniaki, po odcedzeniu dodajemy niegotowaną kaszę i wcześniej przesmażony na smalcu boczek pokrojony w kostkę z cebulką, do tego śmietanę i ubijamy do jednolitej masy. Zawijamy garnek z farszem w koc, aby kasza namiękła. W międzyczasie przygotowujemy ciasto: do misy wsypujemy mąkę, wbijamy jaja. Robimy rozczyn z drożdży (drożdże, 2 łyżeczki cukru, łyżka śmietany i łyżka mąki – rozcieramy), odstawiamy do wyrośnięcia. Do wcześniej przygotowanej mąki z jajami dodajemy ciepłe mleko z wodą, margarynę, szczypta soli i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie, dzielimy je na 2 części: jedną wylepiamy blachę (25cmx30cm) na to kładziemy farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy 1 godz. /180°C. Przygotowujemy sos grzybowy, którym polewamy gotowy, nałożony na talerz piróg. Obok w kubeczku można podać barszczyk.
Przepis pani Genowefy Graczyk