Tłusty czwartek 2022. Pączki krok po kroku- polecają Warsztaty Gastronomiczne w Wieluniu ZDJĘCIA

Natalia Ptak
Natalia Ptak
Jak przygotować pyszne pączki- przepis krok po kroku
Jak przygotować pyszne pączki- przepis krok po kroku Warsztaty Gastronomiczne ZS nr 1 w Wieluniu
Udostępnij:
Tłusty czwartek 2022. Już dziś ulubione święto wielbicieli pączków i faworków. Nie ma nic smaczniejszego niż domowe, pyszne pączki. Szukasz sprawdzonego przepisu? Zobacz ten polecany przez Warsztaty Gastronomiczne w Wieluniu.

Pyszne pączki krok po kroku

24 lutego obchodzimy tłusty czwartek. To dzień, kiedy można bezkarnie objadać się pączkami i faworkami. Nie ma nic smaczniejszego niż domowej roboty pączki. Szukasz sprawdzonego przepisu? Wypróbuj ten polecany przez Warsztaty Gastronomiczne działające przy Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Zobacz w naszej galerii, jak krok po kroku zrobić swojskie pączki.

Jak przygotować pyszne pączki- przepis krok po kroku

Tłusty czwartek 2022. Pączki krok po kroku- polecają Warszta...

Przepis na pączki Warsztaty Gastronomiczne w Wieluniu

Składniki:

  • Mąka pszenna 3,50 kg
  • Margaryna 0,20 kg
  • Jaja 20 szt
  • Cukier kryształ 0,30 kg
  • Mleko 2 l
  • Drożdże 0,30 kg
  • Cukier waniliowy 2 szt
  • Spirytus ½ łyżki
  • Marmolada 0,80 kg
  • Smalec 2 kg
  • Cukier puder 1 kg

Z podanej proporcji wychodzi ok 100 - 110 szt. Można dzielić ilości, żeby zrobić mniej.

Sposób wykonania:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy dwie solidne szczypty cukru i pogrzane mleko (niezbyt dużo, ot, żeby przykryło drożdże) Mleko nie powinno być gorące, tylko letnie.

Trzepaczką rózgową mieszamy, aż drożdże się całkowicie rozpuszczą. Wtedy dodajemy mąki tyle, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Posypujemy powierzchnię mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Każde jajo wybijamy na talerz i wyjmujemy żółtko (w ten sposób sprawdzimy, czy jaja na pewno są świeże - różnie z tym bywa)

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Sprawdzamy, czy rozczyn jest gotowy. Jego powierzchnia powinna być płaska lub lekko zapadnięta i mocno "popękana" Jeżeli rozczyn nie będzie odpowiednio dojrzały, ciasto może wyjść zakalcowate.

Do dużej miski przesiewamy mąkę (zostawiając ze trzy solidne garście do podsypania), dodajemy rozczyn, utarte żółtka i mleko (ale nie wszystkie)

Zaczynamy zarabiać ciasto okrągłymi ruchami łącząc składniki. Mlekiem regulujemy konsystencję. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy napowietrzając, aż będzie odchodziło od ręki i od miski. Wtedy dodajemy partiami stopiony i wystudzony tłuszcz i wrabiamy w ciasto.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, nakryte ściereczką (musi podwoić objętość).Kęsy ciasta wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy okrągłe placuszki.Na każdy nakładamy marmoladę i zlepiamy.
Gotowe pączki odkładamy na stolnicy wysypanej mąką zlepieniem do dołu i spłaszczamy.Odstawiamy do wyrośnięcia (również powinny podwoić objętość, jak ciasto.

Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego tłuszczu zlepieniem do góry i smażymy, najpierw z jednej, potem z drugiej strony.Osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie